Suradnja Mostara i Turske

Nekadašnja zgrada medrese u Mostaru ustupljena Turcima na 15 godina

Kultura / Flash | 03. 04. 2015. u 10:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Republike Turske Cihad Erginay i mostarski muftija Salem ef. Dedović danas su potpisali ugovor o adaptaciji i korištenju zgrade Ćejvan Ćehajinog mekteba koji se nalazi neposredno uz Stari most u Mostaru.

Objekt će se koristiti za aktivnosti Yunus Emre Enstitüsü u ovom gradu. Ugovor o korištenju sutpotisali su još direktor ovog turskog kulturnog centra, Junus Dilber, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Ramiz Jelovac i direktor Karađoz-begove medrese, hafiz Aid Tulek.

"Potpisivanje ovog ugovora jako puno znači za naše odnose sa Mostarom, koji su i dosada bili srdačni i korjeniti. U Mostaru imamo Generalni konzulat, filijalu Ziraat banke, a ovim ugovorom dodajemo i širi spektar kulturnih i obrazovnih aktivnosti", kazao je veleposlanik Erginaj.

Podsjetio je da Satri most nije jedini koji spaja ljude, već da se dobra suradnja može ostvariti i na polju kulture. Veleposlanik Erginaj kazao je da će Institut Yunus Emre nakon adaptacije zgrade početi sa brojnim aktivnostima.

"U toj će zgradi Turski kulturni centar Mostar imati tečajeve jezika za građanstvo i druge bogate kulturne aktivnosti. Vjerujemo da će svojim aktivnostima obogatiti kulturnu scenu u Mostaru" rekao je Erginaj.

Mostarski muiftija Salem ef. Dedović nije krio zadovoljstvo kako je ovim ugovorom nastavljena dobra suradnja Mostara sa Republikom Turskom.

"Svjesni smo da će se u tom centru moći realizirati različiti kulturno-obrazovni susreti umjetnika. Sretni smo da će se kompleks Ćejvan Ćehajinog vakuf obnoviti i jako smo sretni što će Glavna ulica u Mostaru ponovo oživjeti. Nadamo se da će u skorije vrijeme i ostali porušeni objekti u gradu, koji su već dvadeset godina žive rane na našim srcima, u skorije vrijeme biti obnovljeni", rekao je muftija Dedović.

Poručio je da i u tom segmetnu očekuju nastavak saradnje sa Republikom Turskom.

Realizaciju projekata, shodno nadležnostima Islamske zajednice, nadgledat će predstavnici Medžlisa u Mostaru.

"Smatramo veoma bitnim potpisivanje ovog ugovora, zato što će sredstva od najamnine biti usmjerena na kulturno-obrazovne sadržaje Medžlisa IZ Mostar, posebno za potrebe učenika Karađoz-begove medrese", istaknuo je predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac.

Direktor Instituta Yunus Emre Yunus Dilber naglasio je da će zahvaljujući razumijevanju i podršci Islamske zajednice ovaj institut biti u prilici stanovnicima Mostara ponuditi bolje kulturne sadržaje.

Potpisivanju ugovora u uredu mostarskog muftije prisustvovali su još generalni konzul Republike Turske u Mostaru, Tolga Bermek, ataše za vjerska pitanja pri Veleposlanstvu Republike Turske, Hasan Atli, ataše za trgovinu pri Veleposlanstvu Republike Turske u našoj zemlji, Sedat Yildiz i direktor Yunus Emre Enstitüsü - Turski kulturni centar Sarajevo, Mehmet Akif Yaman.

Kopirati
Drag cursor here to close