Bošnjački ili bosanski

Nastavlja se sukob: Problem postoji, jezik ne postoji

Kultura / Flash | 28. 08. 2015. u 12:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjačka djeca u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši, u Konjević-Polju kod Bratunca te Kotorskom kod Doboja, ni ovog 1. rujna neće krenuti na nastavu u škole u Republici Srpskoj, a ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i dalje tvrdi kako ne bježi od razgovora, ali ne pristaje da djeca uče bosanski jezik, na čemu oni insistiraju, piše Fena.

I dalje navodi da ne postoji bosanski jezik te poziva i novinare „da se o tome upoznaju“ kod filologa "koji predaju jezik na srpskom jeziku na Banjalučkom univerzitetu".

Djeci se nudi da im se materinji jezik zove „jezik bošnjačkog naroda“.

''Nudio sam ono što piše u Ustavu RS-a, nisam izmišljao nove nazive i ne stoje napadi na mene po tom osnovu'' ustvrdio je Malešević u izjavi novinarima u Banja Luci.

Tvrdi da se nada da će se naći rješenje za ovaj višegodišnji problem.

''Problem postoji, nisam bježao od razgovora, tražio sam rješenje'', naveo je Malešević.

I dalje, kaže, ne bježi od razgovora s roditeljima i u narednim danima bit će i u Vrbanjcima, Konjević-Polju te Kotorskom.

''Mislim da smo kulturno razgovarali. Problem se mora riješiti i vjerujem da ćemo u skoro vrijeme naći rješenje'', dodao je ističući da se rješenje pokušava pronaći bez novinara i utjecaja sa strane.

Kaže da će bošnjačka djeca u Vrbanjcima vjerojatno i dalje na instruktivnu nastavu.

Ovim je problemom, navodi Fena, obuhvaćeno oko 160 bošnjačkih đaka u Vrbanjcima i Konjević-Polju.

Istovremeno, nastava u novoj školskoj godini počet će u utorak, 1. rujna, za oko 137.000 učenika osnovnih u srednjih škola u Republici Srpskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close