NK Mostar

Narodna knjižnica Mostar cijeli travanj posvetila dječjoj knjizi

Kultura / Knjige | 02. 04. 2014. u 06:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja.

Narodna knjižnica Mostar posebnu pozornost posvećuje zbližavanju knjige i čitanja kroz razne programe za djecu i roditelje.

''Što se tiče narodne knjižnice i dječjeg odjela, u cijelom mjesecu travnju planiramo održati različite aktivnosti i zanimljivosti. Kao npr. sastanak ljubitelja knjige, čitaonice za djecu, vrtiće, proljetnu i uskrsnu radionicu, a djeca se još mogu javiti. Radionice organiziramo za članove knjižnice od 8 do 11 godina, biti će čak i njemačka i engleska radionica. U cijelom mjesecu travnju obilježavamo međunarodni dan dječje knjige'', rekla je za Bljesak.info Zorica Marić djelatnica dječjeg odjela NK Mostar.

Marić je istaknula kako se ne povećava broj djece koja čitaju, ali broj ni ne stagnira. ''Znamo da danas djeca daju prednost drugima aktivnostima i medijima, možda im i škola ne ostavlja puno vremena. Djeca koja se učlane zbog posuđivanja školskih knjiga nerijetko posude i neku za slobodno čitanje, a možemo reći da djeca čitaju više uz različite radionice čitanja… i sl.'', nadodala je.

Znanstvena istraživanja pokazala su da je čitanje od najranije dobi važno za njegov razvoj kao i briga o osobnim potrebama za hranom ljubavlju igrom i slično.

Posebnu pozornost su izazvali rezultati istraživanja koji su pokazali da je mozak zdravog djeteta, koje je bilo izloženo odgovarajućim poticajima znatno razvijeniji ako čitanje nije bilo zanemareno.

Svake godine jedna od nacionalnih sekcija IBBY-ja (International board on books for young people), međunarodne neprofitne i nevladine organizacije kojoj je cilj spajanje djece i knjige, ima priliku biti sponzor Međunarodnog dana dječje knjige.

Sve plakate i poruke – od 1995. do danas – možete vidjeti na stranici IBBY-ja. Inače IBBY, počevši od 1956. godine, svake druge godine dodjeljuje najveću svjetsku nagradu za dječju književnost, Andersenovu nagradu, koju dobivaju i pisci i ilustratori za trajni doprinos književnosti za djecu.

Kopirati
Drag cursor here to close