Tolisa

Nagrada Fra Martin Nedić pripala Bilosniću za novi poetski put

Kultura / Knjige | 21. 10. 2014. u 16:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnju nagradu "Fra Martin Nedić" dobit će Tomislav Marijan Bilosnić za zbirku pjesama "Odisej", odlučilo je prosudbeno povjerenstvo Zaklade Terra Tolis iz Tolise u sastavu Mato Nedić, Jasna Ivić i Katarina Mijatović.

Drugonagrađena je pjesnikinja Ružica Soldo sa zbirkom pjesama "A kiša samo što nije", dok je trećenagrađena Ljerka Mikić sa zbirkom pjesama "Zatvaranje kruga".

Dodjela književne nagrade "Fra Martin Nedić" bit će upriličena u srijedu 22. listopada u Orašju.

U uži krug, od 28 autora s 30 djela, ušli su i Esma Bandić (Tajna, roman), Mario Glavaš (Oči u Sunce, pjesme), Berislav Jurič (Naspavani psi laju, priče), Zdravko Kordić (monografija o A.B. Šimiću), Žarko Milenić ( Zaslužni građanin, roman), Ljerka Totch Naumova (nemir koji nije imao ime, pjesme) i Ljiljana Vujić Tomljanović (Duh i čini, eseji).

U obrazloženju odluke žirija navodi se kako se Bilosnić zbirkom pjesama otputio na plov k ishodištima europske kulture, ususret Homeru i antičkoj Troji.

''Izraz Bilosnićeve poezije je jednostavan, omiljeno njegovo stilsko sredstvo je, uz metaforu, poredba; stih je slobodan. Bilosnić je ovom stihozbirkom zakoračio u novu dionicu potvrđivanja sebe kao velikog umjetnika, na novi put koji ga vodi u središte ne samo hrvatske književnosti u koju je riječju utkan, već prije svega, a što jest najvažnije, u središte vlastitoga bića, u otkrivanje samoga sebe'', naveo je žiri u odluci. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close