„Mimar“

Mostarski teatar mladih na festivalu ‘Zlatna kulisa’

Kultura / Flash | 16. 03. 2015. u 13:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ansambl predstave „Mimar“ Mostarskog teatra mladih 1974 vratio se iz Kragujevca gdje je sudjelovao na Prvom međunarodnom festivalu omladinskih kazališta “Zlatna kulisa”.

Na festivalu koji danas završava bit će izvedeno 8 predstava koje su iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. “Mimar” je izveden u prepunoj dvorani, a na okruglom stolu čulo se puno lijepih riječi o predstavi. Sve je kulminiralo pozivom za ponovno gostovanje u Studentskom kulturnom centru sa predstavom “Maslinova grana” koja je tamo igrana prije dvije godine i kojom prilikom je zasađeno drvo masline u Memorijalnom centru Šumarice.

Paralelno sa sudjelovanjem na festivalu “Zlatna kulisa” u okviru akcije “Mjesec dana ženskog aktivizma” u Dnevnom centru Udruženja građana za podršku obrazovanju Roma “Otaharin” u Bijeljini izvedena je forum predstava “Praksa”.

Brojna publika, uglavnom žene Romkinje, ali i njihovi gosti tragali su riješenjima problema diskriminacije prilikom zapošljavanja, koje je istakla predstava. Ohrabreni pronađenim riješenjima razišli su se sa nadom da mogu mijenjati svijet u kojem žive.

Kopirati
Drag cursor here to close