MC Pavarotti

Mostarci se koncertom prisjetili Muamera Kulukčije

Kultura / Glazba | 20. 06. 2012. u 22:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred do kraja ispunjenom dvoranom Muzičkog centra (MC) Pavarotti održan je koncert u znak sjećanja na Muamera Kulukčiju, a pod nazivom 'Melika i prijatelji'. Lijep običaj njeguje Muzička škola prvog i drugog stupnja u Mostaru obilježavajući godišnjice smrti nekadašnjeg vanrednog profesora mr. Muamera Kulukčije.

U prepunoj dvorani MC Pavarotti priređen hommage ovom istaknutom flautisti koji je najveći dio svoje glazbene karijere proveo u simfonijskom orkestru Mostar, a jedno vrijeme bio je na čelu ove ugledne ustanove. O njegovom liku i djelu govorio je Zlatko Serdarević istaknuvši referentne točke u njegovom životopisu. "Muamer Kulukčija je nakon završene Srednje muzičke škole u Mostaru upisao Glazbenu akademiju u Ljubljani i kao jedan od najboljih studenata diplomirao stekavši zvanje specijalista koncertant na flauti.

Bio je član Orkestra opere u Ljubljani tijekom studija, solist Velikog simfonijskog orkestra RTV Ljubljana, solista Ansambla za kamernu glazbu "Slavko Osterc", solista Orkestra RTV Sarajevo. Kao pedagog dao je viliki doprinos educiranju mladih. Predavao je na Muzičkoj školi u Mostaru i Muzičkoj akademiji u Sarajevu. On je zajedno sa prof Salkom Mujučićem predstavljao najljepše izdanke mostarskih glazbenih reproduktivaca.

Mujičić je ostao u Zagrebu i stekao veliku slavu dok je Kulukčija ostao vjeran Mostaru", istaknuo je Serdarević dodavši da su se u ovoj večeri, u rasponu od samo tri i pol sata, ispreprela dva događaja - Svjetski dan glazbe i hommage velikom flautisti. Potom je publika imala prilike vidjeti projekciju 12-minutnog dokumentarnog filma "Maestro s flautom".

Meliha Kulukčija je koncipirala vrlo bogat program u okviru Koncerta "Meliha i prijatelji". Rukovodila se idejom da zastupi one kompozicije koje je Muamer najviše volio izvoditi ili su mu bile omiljene glazbene teme. U programu su učešće uzeli Ferrdinand Zovko - bariton, Đani Šehu - gitara i Adi Šehu - flauta, Mustafa Šantić - klarinet, Aleksandar Stojanović - harmonika, Meliha Kulukčija - klavir, Vasilij Buzmakov - violina i kamerni sastav koga su sačinjavali navedeni glazbenici.

Na programu su bila djela: Giordania, Shuberta, Pujola, Thomasa, Mozarta, Repnjikova, Jutile, Chopina, Piazolle, Doplera i Prebande. Muamerova posebna inspiracija bila je Prebandin Bosanski pastorale koga su, sa mnogo emotivnog naboja, izveli duet Meliha Kulukčija i Adi Šehu. Jakim pljeskom ispračeni su akteri izvođenja ove kompozicije. Time je petnaesta godišnjica smrti vrsnog flautiste mr. Muamera Kulukčije obilježana vrlo kvalitetnim multimedijalnim programom.

Kopirati
Drag cursor here to close