Oslo

Mostarac Mirsad Begović izlaže u galeriji Barum Kunsthall

Kultura / Flash | 09. 08. 2016. u 14:39 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 18. kolovoza, s početkom u 18 sati u norveškoj galeriji Bærum Kunsthall otvara se izložba istaknutog mostarskog akademskog slikara Mirsada Begovića.

Radovi će u Oslu ostati do 4.rujna.

Begovićeva postava na izložbi sadržat će radove izvedene u različitim medijima. Video rad “Disciplina percepcije”, rad s različitim intervencijama na fotopapiru “Prostorne varijacije”, a jedan dio izložbe će biti realiziran kao slikarska intervencija na zidovima prostora galerije.

Radovi proističu iz iskustva intervencija realiziranih u stvarnom prostoru. Početni poticaj za rad je često slika, predložak ponekad preuzet iz snimaka enterijera i eksterijera arhitekture. Slika u prostoru predstavlja pokušaj da se uspostavi dijalog sa vlastitim radom korištenjem vlastite umjetničke arhive u nastojanju rekontekstualiziranja nekih ranije "apsolviranih" tema.

U daljnjem procesu, rad se realizira u mediju fotografije, koristeći fotomontažu u konvencionalnom smislu, kao i kolažiranje i fotomontažu od modela načinjenih od slikanih kartona ili drugih nađenih materijala.

Mirsad BEGOVIĆ je 59-godišnji mostarski akademski slikar. Akademiju likovnih umjetnosti završio u Sarajevu 1979. godine, a 1983/84. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu pohađao postdiplomski studij crtanja u klasi profesora Dragana Lubarde. Na istom fakultetu je magistrirao slikarstvo u klasi  profesorice Milice Stevanović 1987. godine.

Od 1993./97. godine  boravi i radi u Tunisu. Jedan je od inicijatora osnivanja Odjela likovnih umjetnosti na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' u Mostaru gdje radi kao profesor, a od 2014.godine radi kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Univerziteta u Sarajevu.

Sudjelovao na znatnom broju selektivnih  izložbi ULUBiH-a, izložbama mostarskog likovnog kruga, domaćih i internacionalnih slikarskih simpozija, bianalima i trianalima likovnih umjetnosti te velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Nagrađivan je na domaćim i internacionalnim smotrama likovne umjetnosti.

U zadnjem desetljeću naglašeno zanimanje za prostorne i video instalacije, i kolaže proizašle iz eksperimenata rada sa papirom, novinskim papirom, knjigama, tekstualnim isječcima, nađenim predmetima  i drugim recikliranim materijalima.

Osamdesetih godina djeluje kao član grupe Eustahije, te sa ostalim članovima grupe potiče prve mostarske umjetničke akcije, prve performanse i prve izlaske iz privatnog prostora ateljea u javni prostor grada i ulice kao mjesta događanja umjetnosti. (I.Vukoja)

U istom periodu nastaju radovi koji „obuhvaćaju i sažimaju svojstva koja nisu karakteristična za slikarski koncept: to su pokret i vrijeme. Svoj likovni svijet gradi na konceptu koji obuhvaća i problematizira temeljna određenja stvaranja, oživljavanja slika zatvorenih u mraku materije u inertnosti fizičke mase. (N.Kovač)

Kopirati
Drag cursor here to close