Umjetnost i život

Mostar: Izložba austrijskih umjetnika može nam dati putokaz

Kultura / Flash | 04. 05. 2016. u 18:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije "Mostarsko proljeće - 18. dani Matice hrvatske", večeras je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru otvorena izložba "25 djela suvremene likovne umjetnosti iz Austrije" i izložba fotografija Ericha Lessinga.

Pozdravljajući prisutne, austrijski veleposlanik u BiH Martin Pammer istaknuo je kako su te izložbe dio programa "Godine kulture BiH - Austrija 2016." koji ima za cilj da kroz manifestacije iz raznih oblasti, od slikarstva do glazbe, književnosti i znanosti, bh. publici približi savremenu Austriju.

''Predstavljanje originalnih djela prvi put iz jednog vremenskog i umjetničkog presjeka nakon Drugog svjetskog rata do danas ima zadatak da ukaže na raznolikost i dinamičnost savremenog stvaralaštva u Austriji'', kazao je Pammer.

Ravnatelj Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača Danijela Vidovića rekao je kako mu je postav bio vrlo neobičan na početku.

''S jedne strane u galeriji nalaze se fotografije koje pokazuju postrane situacije s kraja četrdesetih gdje se nalaze slike od svakodnevnog života do slika visoke politike, s druge strane imamo suvremenu umjetnost, umjetnine nastale zadnjem desetljeću. I jako je dobro i neobično spojiti prošlost i suvremenost. I u tom kontekstu možemo iščitati i poruku izložbe. Dobro je poznavati prošlost, ali nije dobro biti ukopan u prošlosti Ovdje se pokazuje kako se društvo razvijalo od ratnih ruševina, što nas može podsjetiti na slike naše zemlje i grada, ali se pokazuje i suvremena umjetnost koja ostavlja perspektive i daje putokaz'', zaključuje Vidović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić naglasio je u svom obraćanju kako je posebno zadovoljstvo vidjeti kroz slike kako se Austrija razvijala od 1945. godine pa do danas, kako se izdigla iznad nekog teškog vremena te smogla snage da izgradi izuzetno dobru budućnost.

''Ova večerašnja izložba može nam dati jedan putokaz kako i u kom pravcu raditi, kako prevazići probleme koji su bili i koji su evidentni, kako se okrenuti ka budućnosti i razvijati našu lijepu zemlju'', poručio je Bešlić.

Na izložbi "25 djela savremene likovne umjetnosti iz Austrije" predstavljena su originalna djela nastala od 1945. do 2015. godine. Među ostalim, to su djela Maxa Weilera, Adolfa Frohnera, Oswalda Oberhubera, Josefa Mikla, Jürgena Messenseea ….a, osim u Mostaru, ta izložba je prezentirana publici u Banjoj Luci i u Sarajevu.

Izložba fotografa Ericha Lessinga (1923.) iz Beča nazvana je "Austrija poslije 1945". Lessing je prije završetka školovanja, zbog Hitlerove okupacije Austrije, emigrirao u Izrael, gdje se ozbiljnije počeo baviti fotografijom. Po povratku u Austriju 1947., radio je za Associated Press i pridružio se Magnum Photosu, poznatom udruženju fotografa. Od 1947. godine dokumentirao je političke događaje u poslijeratnoj Europi, posebno u bivšim komunističkim državama, radeći za Associated Press, Paris Match, Picture Post, EPOCA-u i Quick Magazine.

Izložbe će ostati otvorene narednih petnaest dana.

Kopirati
Drag cursor here to close