Zdravlja i sreće

Mostar: Herceg i Bešlić uputili čestitke u povodu Roš Hašane

Kultura / Vjera | 20. 09. 2017. u 08:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg uputio je čestitku pripadnicima židovske zajednice u HNŽ-u.

''U povodu blagdana Roš Hašane i nove 5778. godine prema židovskom kalendaru, građanima Hercegovačko-neretvanske županije koji proslavljaju ovaj blagdan, osobno i u ime Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, srdačno čestitam. Neka vam Nova godina donese zdravlje, sreću i uspjeh u životu", stoji u čestitki.

"Svim sugrađankama i sugrađanima, koji prema židovskom kalendaru dočekuju početak 5778. godine, Roš Hošana, u svoje osobno i uime Gradske uprave Mostara upućujem najiskrenije čestitke s najboljim željama", navodi se u Bešlićevoj čestitki.

Roš hašana, židovska Nova godina koja se još naziva i Praznik truba ili Dan sjećanja, jedan je od najvažnijih židovskih blagdana kojim se obilježava stvaranje svijeta. 

Iako u židovskom kalendaru postoje četiri nove godine, Roš hašana je najvažnija jer se odnosi na ljude, životinje i pravne ugovore. 

Za razliku od klasične Nove godine koja se slavi 31. prosinca i podrazumijeva slavlje do dugo u noć, židovska Nova godina obilježava se skromnije, s naglaskom na unutarnje preispitivanje te pokajanje.

Neizostavne namirnice na slavljeničkom stolu za Roš hašanu su jabuke i med, koji simboliziraju želju za slatkom idućom godinom.

Svaka sedma godina je šabat godina tijekom koje je Židovima u Izraelu zabranjena obrada zemlje te godina tijekom koje se opraštaju svi dugovi.

Kopirati
Drag cursor here to close