Kulturno blago

Most u Čapljini, stariji od Starog mosta u Mostaru, vapi za obnovom

Kultura / Flash | 12. 01. 2016. u 10:55 Z.D:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedva stotinjak metara istočno od magistralne ceste M17, Mostar - Metković, u Klepcima pokraj Čapljine, krije se pravo remek-djelo arhitekture šesnaestog stoljeća - u povijesnim vrelima čuveni Most na Bregavi ili Mustajbegov most, široj javnosti, čak i Čapljincima, nedovoljno poznat.

Povijena vrela kažu kako je most izgrađen 1517. godine, dakle prije nepunog pola milenija. Dao ga je sagraditi hercegovački sandžak-beg Mustafa-beg, po čemu je poznat kao Mustajbegov most.

Prema spisima, most je 150 godina poslije gradnje obnovljen, međutim, nepoznato ostaje je li tada izmijenjen njegov prvobitni izgled. Kao obnovitelj mosta navodi se Šišman Ibrahim-paša. Pretpostavke su da se na tom mjestu ili u njegovoj blizini nalazio i rimski most.

Važna građevina

Gradnja mosta samo tridesetak godina nakon što Osmanlije zauzimaju Hercegovinu govori o njegovoj važnosti, ali most ima i svojih drugih značajki od kojih neke idu daleko, uz ostalo, tvrdeći da je most u Klepcima bio inspiracija mimaru Hajrudinu za gradnju mnogo čuvenijeg mostarskog Starog mosta.

Priča ili legenda, tek na eleganciju i ljepotu pola milenija starog kamenog spavača, kako bi kazao Mak Dizdar, ni danas se ne može ravnodušnim ostati, piše Večernji list. Pozornost plijeni graciozna konstrukcija svoda kojoj ni stoljeća nisu naškodila, ali jest današnja i prošla nebriga čovjeka.

Valja reći da su nepažnja i dugogodišnji nemar uništili najprije ogradu, pa kaldrmu i vijence na čeonim zidovima. Prema zapisima, ograda je uništena u razdoblju 1957. - 1987. Restauracija kaldrme je započela uoči posljednjeg rata i stigla točno do polovine mosta. Stručnjaci kažu da pri tome nisu korišteni izvorni materijali, međutim, naš je dojam da je veća šteta što posao nije završen.

Sama slika upućuje da bi se brzo moralo intervenirati kako bi se spriječilo daljnje propadanje. Znamo da ni niz drugih kulturno-povijesnih spomenika kod nas nije u sjajnom stanju, ali most na Bregavi obrastao i zarastao u šiblje i travu može poslužiti kao prototip nebrige.

Pomoć skrbnika

Most je izgrađen s lučnim otvorom raspona 17,52 m. Najviša točka iznosi 7,20 m iznad minimalnog vodostaja, 6,44 m na desnoj i 5,71 m na lijevoj obali rijeke Bregave Uglavnom, Mostu u Klepcima bi uoči proslave pola milenija života 2017., trebala bar mala pomoć skrbnika da se riješi divljih smokava.

Kopirati
Drag cursor here to close