Hrvatska

Ministarstvo kulture prestaje financirati neprofitne medije

Kultura / Flash | 05. 02. 2016. u 11:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović raspustio je Stručno povjerenstvo za neprofitne medije formirano za vrijeme njegove prethodnice Andreje Zlatar Violić, rekavši danas pred Saborskim odborom za informiranje, informatizaciju i medije kako je to uradio u skladu sa novim proračunom i novom medijskom politikom Vlade prema kojoj se financiranje neovisnih medija neće obavljati preko Ministarstva kulture.

Hasanbegović je odbio optužbe da je ukinuo Stručno povjerenstvo kako bi postavio drugo, sa oprečnim ideološkim stajalištem, koje je bliže vladajućoj strukturi, a koje bi financiralo medije isključivo druge, desne političke orijentacije.

HNS-ovac Goran Beus Richemberg, član Saborskog odbora, postavio je pitanje koliko uspješno ministar Hasanbegović može obavljati svoj posao, s obzirom na to da je od trenutka svog imenovanja izložen jakim medijskim napadima vezanim uz njegove prethodne izjave, a koje su motivirane ideološkim pitanjima.

Beus Richemberg je kazao kako je Inicijativa 'Kulturnjaci' prikupila već oko tisuću i pol potpisa kulturnih radnika za smjenu novog ministra, što je nazvao jedinstvenim u suvremenoj hrvatskoj povijesti. Istaknuo je kako je i ta činjenica otežavajući momenat za ministrovo normalno funkcioniranje na čelu resora kulture.

Ministarstvo kulture u zadnjoj godini mandata bivše Vlade Zorana Milanovića dodijelilo je neprofitnim medijima koji se prijavljuju na natječaj ukupno 2.800.000 kuna (370.000 eura) godišnje, s tim da se 2.590.000 kuna dodjeljuje za postojeće neprofitne medije, a 210.000 kuna za nove medijske projekte.

Kopirati
Drag cursor here to close