Prozori

Komisija zatražila inspekciju radova na Vili Zahumki

Vijesti / Politika | 01. 04. 2015. u 09:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je od Ministarstva građenja i prostornog uređenja zatražila da se hitno izvrši inspekcijski nadzor radova na Vili Zahumki u Mostaru i da na osnovu nalaza i sukladno zakonskim ovlastima poduzmu mjere zaštite ovog dobra, potvrđeno je za Bljesak.info iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

''Ukoliko nadležna inspekcijska služba utvrdi točnost iznesenih navoda, dužna je radove obustaviti i pokrenuti zakonom propisani postupak protiv izvršitelja nezakonitog postupka'', rečeno je iz Komisije.

''U skladu s članom 43. Zakona o inspekcijama u Federaciji Bosne i Hercegovine nadležna uprava za inspekcijske poslove, u ovom slučaju je kantonalna uprava koji će ga organ vršiti za te poslove nadležna je kantonalna inspekcija iz odgovarajuće upravne oblasti'', odgovoreno je iz Komisije na pitanje u čijoj je inspekcijskoj nadležnosti Vila.

Potvrdili su kako se Vila Zahumka nalazi na Listi peticija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Sukladno članu 17. Zakona o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u FBIH ''svi nadležni organi i pojedinci koji postupaju po ovlaštenju nadležnih organa dužni su zaštititi dobra za koja je podnesena molba Komisiji da se proglase za nacionalne spomenike u razdoblju od godinu dana od dana podnošenja molbe Komisiji ili do donošenja konačne odluke Komisije u skladu sa Aneksom 8, od poduzimanja mjera koje mogu oštetiti ta dobra''.

Iz Komisije kažu kako su  o početku radova na Vili Zahumka dopisom obaviješteni od strane Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine Hercegovačko-neretvanskog županije.

Podsjećamo, na zaštićenu Vilu Zahumku koja se nalazi u Liska ulici u Mostaru stavljeni su aluminijski prozori čime se narušila njezina povijesna autentičnost, a budući da je zgrada, s koje je skinuti i krov, i pod zaštitom države, na njoj bi se mogla raditi rekonstrukcija samo u skladu s konzervatorskim uvjetima. Za sada se ne zna tko izvodi radove i po čijem nalogu.

''Zgrada se može obnoviti samo autentičnim materijalima u identičnom izgledu kao što je bila'', rekla je ranije za Bljesak.info ravnateljica Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ-a Ivanka Miličević-Capek.

Istaknula je kako je ova zgrada jedan od najznačajnijih objekata austrougarske arhitekture u Mostaru iz 1905. godine.

''Najorginalniji je projekt u Mostaru s obzirom da ima blizakinju Vilu Neretvanku pored sebe'', rekla je ranije Miličević-Capek dodavši kako je arhitektura Vile Zahumke neprocjenjive povijesne i ambijentalne vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close