U njegovoj domovini

Kolumbija odaje visoku počast Gabrielu Garciji Marquezu

Kultura / Flash | 21. 04. 2014. u 09:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolumbija će odati počast dobitniku Nobelove nagrade za književnost Gabrielu Garcii Marquezu na ceremoniji u nacionalnoj katedrali u Bogoti u utorak.

Predsjednik države Juan Manuel Santos bit će prisutan, ali je nejasno hoće li cremoniji nazočiti članovi obitelji Garcie Marqueza.

Njegova rodbina potvrdila je, ipak, da će nazočiti memorijlnoj službi u Mexico Cityju u ponedjeljak.

Autor slavnog djela "Sto godina samoće" preminuo je u četvrtak u Meksiku, gdje je živio više od 30 godina.

Kolumbijci smatraju kako mnogi ljudi u toj zemlji vjeruju da se jednom od njenih najvećih sinova mora odati počast u njegovoj domovini, javlja dopisnik BBC-ja iz Bogote Arturo Wallace.

Pisac je pobjegao iz zemlje u 1981. godini nakon što je saznao da ga kolumbijska vojska želi ispitati zbog njegovih navodnih veza s ljevičarskim gerilcima te zemlje.

On se preselio u Meksiko s obitelji, i na kraju je izabrao da umre u toj zemlji.

Garciji Marquezu, koji je preminuo u 87. godini, bit će održana memorijalna služba u Palacio de Bellas Artes u ponedjeljak u Mexico Cityju.

Ceremoniji će nazočiti Santos i njegov meksički kolega Enrique Pena Nieto.

Simbolična sahrana istovremeno će biti održana u njegovom rodnom mjestu Aracataca.

Kolumbija će u utorak održati vlastitu ceremoniju kako bi odala počast književniku, dobitniku Nobelove nagrade za književnost u 1982.

Ceremonija će biti prenošena na državnoj televiziji. U kolumbijskim knjižicama u gradovima širom zemlje bit će održana javna čitanja njegovih knjiga u narednih nekoliko dana.

Garcia Marquez kremiran je na privatnoj ceremoniji u Meksiku.

Kolumbijski veleposlanik u Meksiku, Jose Gabriel Ortiz, izjavio je da obitelj Garcije Marqueza još nije odlučila da li da njegov pepeo ostane na jednom mjestu ili će biti podijeljen između njegove rodne zemlje i zemlje u kojoj je živio posljednje više od tri decenije.

On je u posljednjim godinama bio bolestan i rijetko se pojavljivao u javnosti. Bio je otpušten iz bolnice u Mexico Cityju prošlog tjedna nakon infekcije urinarnog trakta, ali je javljeno da mu je zdravlje "veoma krhko". Njegova smrt objavljena je u četvrtak.

Gabriel Garcia Marquez smatran je jednim od najvećih pisaca španjolskog govornog područja.

Njegov roman iz 1967. godine "Sto godina samoće" preveden je na brojne svjetske jezike i prodan je u više od 30 milijuna primjeraka.

Garcia Marquez bio je pionir magičnog realizma, jedinstvene mješavine nadrealnog i ovozemaljskog na način da neobične pojave predstavi kao rutinu.

Kopirati
Drag cursor here to close