Skočibušić za Bljesak

Kipar otkriva tajne papinog oltara u Sarajevu

Kultura / Vjera | 27. 05. 2015. u 12:59 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini, tomislavgradski akademski kipar Ilija Skočibušić izradit će kalež s pliticom, procesijski križ s procesijskim svijećnjacima dok je prema njegovom nacrtu u suradnji sa stolarijom Kraljevići iz Tomislavgrada izrađen oltar i ambon.

''Glavna misao koja me vodila pri izradi oltara i anbona bila je da papa slavi misu na temeljima kršćanstva ovih prostora, iz tog razloga sam izabrao stećke s kršćanskom simbolikom jer stećci najbolje svjedoče one koji su u minulim vremenima vjerovali u Krista pa i prije uspostave katoličke crkve u BiH'', govori za Bljesak.info mladi kipar Ilija Skočibušić.

Oltar je sastavljen od tri djela i tako ima asocijaciju svetog trojstva. Glavni središnji dio je uglavljen na dva bočna stećka što simbolizira da katolička crkva kao zaglavni kamen stoji na temeljima predaka, u sredini zaglavnog kamena nalazi se križ koji je jednim djelom urezan a drugim djelom ispupčen dok u gornjem djelu sa obje strane stoji natpis pisan Hrvatskom ćirilicom: 'Zdravo Tilo Isusovo na oltaru posvećeno i Zdravo Krvi Isusova na oltaru posvećena'  - stara pučka molitva koja se i danas moli na ovim prostorima.

''Druga dva elementa simboliziraju stećke kao temelje kršćanske prošlosti, na njima se nalaze simboli koji su preuzeti sa stećaka a imaju kršćansku simboliku kao što su košute, zatim mitski prikazi ptica koje uznose dušu u nebo i borba lava i zmije'', objašnjava Skočibušić simbole koje se nalaze na izrađenom oltaru te dodaje kako su osim ovih tu i simboli grožđa i loze.

Anbon je sastavljen od dva djela, donji dio kao temelj i gornji dio kao nijemi svjedok prošlosti. Na anbonu se nalazi prikaz Marije s djetetom isusom koje u svojoj ruci drži križ, simbol preuzet sa stećka, zatim golub, simbol Duha Svetoga,  te u donjem djelu apstraktni ornamenti.

Postolje križa ima konture granice BiH

Dok u većini procesijskih križeva dominira prikaz raspetog Krista ovaj Križ je zamišljen kao cvijet koji se rastvara i iz kojeg izbija novi pupoljak Krist što šalje jasnu poruku kristova uskrsnuća

Postolje križa ima konture granice BiH na kojem u klečećem položaju kao naši zagovornici mole osobe koje su ne tako davno svjedočile vjeru na ovim prostorima...

''S desne strane križa nalazi se Marija majka crkve i naša najsnažnija zagovornica s ispruženom rukom čovječanstvu dok se s druge strane nalazi prorok Ilija kao zaštitnik BiH. Postolje križa ima konture granice BiH na kojem u klečećem položaju kao naši zagovornici mole osobe koje su ne tako davno svjedočile vjeru na ovim prostorima: Josip Štadler, Ivan Merc, Petar Barbarić i Drinske mučenice'', ističe mladi kipar.

U izradi svijećnjaka Skočibušić govori kako mu je želja bila da na svijećnjacima prikaže naše sinove i kćeri koji su u mračna vremena bh. povijesti unosili svijetlo, tako jedan svijećnjak simbolizira bosansku a drugi hercegovačku franjevačku provinciju.

Bosanski i hercegovački svijećnjak 

''Kao temelj, postolje,  nalaze se četiri crkve: Olovo, Kraljeva Sutjeska, crkva na Bobovcu i crkva u Šikari, koja daruje posuđe papi. Iznad crkvi stoje bosanski fratri koji su bili svjetlo na poseban način. Fra Anđeo Zvizdović u ruci drži ahdnamu  s kojom je koliko toliko osigurao miran život kršćanima, zatim fra Lovro Milanović s palmom mučeništva jer je noseći euharistiju bio pogubljen, simbol mučenika u Bosni, i kao treća osoba je kraljica Katarina koja je Bosnu predala papi i ujedno bila članica trećeg reda'', govori Skočibušić.

Temelj Svijećnjaka je sastavljen od dvije crkve: Konjic i spomen bazilika u Tomislavgradu zatim mala kapela časnih sestara u Bijelom polju  koja je preživjela zadnji rat te humačka ploča. Iznad se nalaze Hercegovački fratri koji su obilježili ovaj prostor: fra Didak Buntić koji je spasio Hercegovinu od gladi, zatim Petar Bakula (prva tiskara u Hercegovini),  i fra Leon Petrović s palminom granom - simbol mučeništva u Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close