Misno slavlje

Kardinal Puljić: Uskrs je pobjeda dobra nad zlom

Kultura / Flash | 20. 04. 2014. u 12:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu u nedjelju je služena svečana misa u povodu katoličkog blagdana Uskrsa. U blagdanskoj atmosferi i u prisustvu velikog broja vjernika, svećenika i apostolskog nuncija u BiH, uz molitvu, blagoslov, propovijed i tradicionalne obrede slavljena je najveća radost kršćanskog svijeta i vjera u pobjedu života nad smrću.

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić, koji je čestitajući katoličkim vjernicima Uskrs poručio da proslava ovog blagdana znači pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću.

Uz izraze zahvalnosti svima koji su njemu i ostalim vjernicima čestitali ovaj veliki praznik, kardinal Puljić je u uskrsnoj propovijedi istaknuo da se vjernici putem molitve, korizme, pokore i kroz djela ljubavi i ispovjed obnavljaju i raduju životu, "jer uskrsli Krist je novi život".

Poručio je da je Krist vratio dostojanstvo čovjeku, a da je grijeh taj koji urušava to dostojanstvo.

"Danas slavimo tu obnovljenost dostojanstva čovjeka i htjeli bismo da upravo slaveći život koji nam je Krist darovao unesemo to u javno mnijenje, u ovaj svagdanji život, jer Bog je sišao - Sin Božiji otjelovio se, postao čovjek da bi živio ljudski život i prošao trpljenje i muku i smrt i uskrsnućem pobijedio svu tu tamu grijeha, svu tu bol...", kazao je kardinal Puljić.

Krist je, kako kaže, dao čovjeku putokaz kako izaći iz toga, kako osmisliti patnju i kako znati pogledati i nakon smrti, "jer tu ljudska pamet staje i nijedna znanost ne daje odgovor kada je u pitanju smrt. Tu jedini uskrsli Krist daje odgovor... i zato mi vjerujemo u uskrsnuće mrtvih i život vječni".

Kardinal Puljić pozvao je na poštovanje čovjeka i njegovog dostojanstva, te izgradnju duha suživota uz puno uvažavanje različitosti i poštivanje svetinja, napominjući da je svaki čovjek Božije stvorenje i da snosi odgovornost za svoja djela, te da nitko nije ovlašten da gazi njegovo dostojanstvo.

Kazao je da vjera naučava poštivanje čovjeka, a Bog, koji mu daruje život, poziva čovjeka na dostojanstvo i uzvraćanje ljubavi, slaveći život.

"Ne može nitko reći: to se mene ne tiče, mi smo socijalna bića... i dužni smo zauzeti se za obranu dostojanstva čovjeka, svetinja i izgrađivati društvo, gdje će se čovjek osjećati sigurnim", kazao je kardinal Puljić, pozivajući sve one koji ruše čovjekovu nadu da shvate tu odgovornost.

Ukazao je na značaj očuvanja nade, unatoč svih životnih iskušenja i njegovanja zajedničkog života u dobru i uz punu odgovornost za vlastito (ne)činjenje.

Kopirati
Drag cursor here to close