Obljetnica smrti

Jugonostalgičari u Kući cvijeća odali počast Josipu Brozu

Kultura / Flash | 04. 05. 2015. u 14:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz svih krajeva bivše SFR Jugoslavije, poklonici Josipa Broza Tita danas su posjetili Kuću cvijeća, mjesto na kojem je sahranjen doživotni predsjednik nekadašnje države, kako bi mu odali počast na 35. godišnjicu njegove smrti, javlja agencija Anadolija.

Kustos Muzeja povijesti Jugoslavije Ana Radić kazala je, kada su u pitanju posjete ovom Muzeju, tijekom godine posjećuju ga gosti iz inozemstva, dok na datume kada se obilježavaju nekadašnji dan mladosti (25. svibnja) ili godišnjica smrti Josipa Broza Tita (4. svibanj), posjetitelji su u najvećoj meri iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Kako je bilo raditi za Tita?

U Kući cvijeća, uz brojne druge goste, ekipa Anadolije zatekla je i Miroslava Mladenovića, stražar, a po potrebi fotografa i snimatelja koji je za Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika SFRJ koji je umro u Ljubljani 4. svibnja 1980, radio 35 godina.

Prisjećajući se službe kod nekadašnjeg predsjednika, Mladenović je kazao kako Tito nikada nije pio alkohol, da je osobno sadio cvijeće u okolini svoje rezidencije te da konje nikada nije tjerao da jašu uzbrdo i nizbrdo kako ih ne bi opteretio.

''Takva osoba se ne rodi u povijesti. Sve je znao. Dva dana budeš na dužnosti, kući nikome se ne smiješ javljati. Tu smo se hranili i sve radili. Par puta bi se zaustavljao pored nas koji stražarimo i razgovarao ponešto sa nama, a mi to odmah prenosimo, što nas je pitao Tito. Kada on prima strane goste, a primao je sve moguće profesije, to nitko na svijetu nije radio, ali Tito i Jovanka su nametali razgovor iz njihove struke, o filmu, o kazalištu, o astronautima...'', kaže Mladenović.

Referent za opće poslove nekadašnjeg časničkog bataljona Blagoje Đurić, a danas devedesetogodišnjak, kaže kako je Tito imao razumijevanja za svakoga.

''Jednom sam bio na straži i on dolazi sa Ljubodragom Đurićem, načelnikom kabineta. To je bilo početkom 1947. godine. Dolazi on, ja stanem mirno, i pita me - je li zima. Ja kažem - nije, a na meni je bunda od ovčje kože do zemlje, ali zamazana, prljava. Kada sam rekao da nije zima, on zavuče ruku da provjeri i kaže - pa baš i nije toplo. Čovjek je bio prosto human, prijatan.“

Vinjević: U čast vremenu koje više nikada neće doći

Vladimir Vinjević, rodom iz Gorskog Kotara iz Hrvatske, kaže kako svakog 4. i 25. svibnja, kao i 20. listopada i 29. studenog dolazi u Kuću cvijeća.

''To je vrijeme što više nikada nigdje doći neće. Ja sam Titov pionir, imao sam osam godina kada je on umro. To je vrijeme kada se živjelo, radilo, putovalo, kada te nitko nije pitao tko si, gdje si, odakle si. To se više nikada ponoviti neće. Tito je najveći državnik ikada.“

U Sarajevu obilježeno 35 godina od Titove smrti

Poštovatelji lika i djela Josipa Broza Tita, višegodišnjeg predsjednika Saveza komunista Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, položili su cvijeće ispred Brozove statue u parku univerzitetskog Kampusa u Sarajevu, bivše vojarne "Maršal Tito", povodom 35. godišnjice od njegove smrti.

Prisustvovali su brojni predstavnici udruženja koja baštine tekovine NOR-a, a odavanje počasti bila je prilika i za podsjećanje na lik i djelo doživotnog predsjednika bivše Jugoslavije.

Član sarajevskog Udruženja ''Josip Broz Tito'' Goran Behmen novinarima je kazao da članovi tog udruženja rade na širenju ideala za koje se zalagao Tito, a to su ljubav, bratstvo, jedinstvo.

''Nema ništa loše u tome da ljudi jedni druge promatraju kao braću i sestre i da se međusobno vole. Što više budemo braća, sestre, drugari i prijatelji to će nam biti bolje'', rekao je Behmen.

Cvijeće ispred Brozove statue položili su, osim predstavnika udruženja i poštovatelja lika Josipa Broza, predstavnici SDPBiH, javlja Fena.

Također, najavljeno je da se u subotu, 9. svibnja, obilježava 72 godine bitke na Neretvi, a u ponedjeljak, 25. svibnja, Dan mladosti.

Kumrovec: 35. obljetnica smrti Josipa Broza Tita

Dvjestotinjak antifašista, među kojima članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, članovi izaslanstva Saveza društava "Josip Broz Tito" RH, predstavnici Krapinsko-zagorske županije i nekoliko gradova i općina sjeverozapadne Hrvatske te političkih stranaka i hrvatskih branitelja bilo je u ponedjeljak u Kumrovcu na komemoraciji u povodu 35. obljetnice smrti Josipa Broza Tita.

Komemoracija je počela zvukom sirene u 15,05 sati, nakon čega je izvedena hrvatska himna, a kraći prigodni govor održao je potpredsjednik ZUABA Krapinsko-zagorske županije Đorđije Popović. Uz isticanje Titovih zasluga, poput organiziranja Komunističke partije i pružanja otpora okupatoru u Drugome svjetskom ratu te izgradnje bivše države i glavne uloge u osnutku pokreta nesvrstanih, Popović je izrazio nezadovoljstvo prozivkama od, kako je rekao, proustaških sljedbenika koji Tita nazivaju diktatorom i zločincem.

Zapitao se je li Tito kriv što su se, kako je rekao, preci ustaških sljedbenika priklonili Paveliću i što su nad Srbima, Židovima, Romima i antifašistima počinili stravična zvjerstva. Također se zapitao je li Tito kriv što je Pavelić kukavički ostavio svoju vojsku i pobjegao iz zemlje i što su se ustaše borili još šest dana nakon kapitulacije Njemačke, što je još više izazvalo partizane. Zaključio je kako "nema smisla polemizirati s prodanim dušama" te im je poručio da pogledaju snimku pokopa Josipa Broza Tita.

Komemoracija je završena polaganjem vijenca ispred spomenika Josipu Brozu pokraj njegove rodne kuće.

Inače, u rodnoj kući Josipa Broza je i njegovo poprsje koje je nedavno dopremljeno s Pantovčka.

Taj čin prokomentirao je novinarima prije komemoracije predsjednik SABaRH Franjo Habulin.

Rekao je da hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ne zamjera na tom potezu jer ona ima svoje stajalište i tu nema ljutnje. Dodao je kako "ipak ima prostora da o tom pitanju sjednu za stol i argumentirano razgovaraju".

"Bez obzira tko što mislio i govorio o Josipu Brozu Titu, njegove zasluge su takve da ih nije moguće zanemariti. Možda će se kroz neko vrijeme stvari ipak srediti i Tito će zauzeti mjesto koje mu pripada", zaključio je Habulin.

Unatoč raspravama i različitim stajalištima o preseljenju poprsja, taj je čin Kumrovcu donio više posjetitelja. Potvrdio je to načelnik Dragutin Ulama, koji je istaknuo da podatci Muzeja 'Staro selo' govore da se nakon 19. ožujka, kad je poprsje stiglo u Kumrovec, znatno povećao broj turista u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close