Predstavljanje knjige

Jovan Divjak: Vrijedi se boriti za istinu i pravdu

Kultura / Flash | 26. 06. 2014. u 18:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji general Jovana Divjak i novinar Alija Lizde u organizaciji Narodne biblioteke i Kulturnog centra kralj Fahd večeras su promovirali generalovu knjigu Očekujući istinu i pravdu – bečki dnevnik.

Knjiga, koja s dozom sarkazma razotkriva sve slabosti bosanskohercegovačkog društva u očuvanju tekovina slobode u posljednjem ratu, razotkriva pojedince i institucije koje nisu reagirale na pravovaljan način kako bi zaštitili Divjaka od sudskih procesa pred stranim sudovima.

''Ovu knjigu pisao sam iz dva razloga. Jednim dijelom da prodajem knjige za stipendiranje djece pogođenim ratom, a drugo, to je bila borba sa samim sobom da psihički ne padnem.

Jednostavno sredstvo borbe za svoju stabilnost, ali i mogućnost za stipendiranje učenika i njihovu bolju budućnost, tako i ovdje nudim da pomognem djeci žrtvama rata'', rekao je za Bljesak.info Jovan Divjak.

Divjak ističe kako je bio u kontaktu s ljudima koji su vodili proces, želio im je ponuditi objašnjenje svog procesa, stavove i mišljenje za ono što se dogodilo 2. i 3. svibnja '92. u Sarajevu.

''Držao sam se priče o jednom crncu u Americi koji je optužen da je ubio djevojku. Proces je trajao 15 godina, on je ubijen, a na kraju se utvrdilo da nije kriv. Ja sam se vodio tim da je teško doći do istine, treba se boriti za svoju istinu i za druge. Evo danas prodajom ovih knjiga pomažemo djeci žrtvama rata, to je borba za nekog drugoga. Mi smo stvoreni Bogom ili prirodom da toj djeci damo neku šansu, da pomognemo drugima'', istaknuo je Divjak.

Ako bude sreće i potražnje za knjigom, kako kaže DIvjak, cijeli iznos koristit će Udruženje Obrazovanje gradi mir.

''Jer budućnost svih nas, budućnost Bosne i Hercegovine je u obrazovanju'', istaknuo je general Divjak.

U jedinstveno promotivnom diskursu u kojem je novinar Lizde iznosio osobna zapažanja, a potom postavljao pitanja generalu Divjaku naglašeni su ne samo poratna metodologija obrane Bosansko-hercegovačkog suvereniteta i integriteta, već i karakter ratnih događaja.

Propitujući stupnjeve odgovornosti državnih institucija i vršitelja dužnosti državnih funkcija, Lizde se osvrnuo i na uobičajene standarde slobode u svijetu.

Pozivajući na propagiranje ideja slobode i nezavisnoti, Divjak je još jedanput kazao kako se vrijedi boriti za istinu i pravdu, kako u toj borbi čovjek mora imati istomišljenike, prijatelje, jer bez prijatelja se i ne može živjeti.

S mostarskom publikom je na kraju podijelio iskustvo o razgovorima sa stranim novinarima koji ga ovih dana obilaze u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close