Mladi mostarski pjesnik

Ivan Vrljić u 'Suzama poezije' obećao novi plamen na mostarskoj sceni

Kultura / Knjige | 24. 11. 2014. u 12:03 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Vrljić se još kao devetogodišnjak zaljubio u pisanje i pjesme, a svojim upornim radom  i angažmanom ostavio je zapažen trag u mostarskim pjesničkim krugovima. Ovaj mladi pjesnik trenutno radi na pripremi svoje prve zbirke koju očekuje do konca ljeta iduće godine.

''Zbirka nosi simboličan naziv 'Suze poezije', a na njoj će raditi eminentni književnici s mostarske književne scene. Prije svega se želim zahvaliti mostarskim književnicima Veselinu Gatalu i Aniti Martinac na ponuđenoj pomoći i radu na mojoj prvoj zbirci poezije. Zbirka je kompozicijski jako otvorena čitatelju te nudi interpersonalni pristup stvarnosti i dosljedno ukazuje na čovjekov minoran položaj u svakodnevnici života i ograničenu egzistenciju'', rekao je ovaj mladi pjesnik u razgovoru za Bljesak.info.    

Predstavljajući 'Suze poezije' Vrljić je rekao kako zbirka obuhvaća 50 pjesama podijeljenih u dva ciklusa. Zbirka sadrži i desetak soneta ljubavnog karaktera i ostalih pjesama raznorazne tematike.

''Tematike pjesama dotiču se svega i svačega. U zbirci je prisutna dominantna ljubavna tematika u formi soneta. Lajtmotiv u zbirci je čežnja, zaboravljena ljubav i empatična vezanost za prirodu i sve što se događa oko nje. Cilj poetskog govora u zbirci ''Suze poezije'' je navezanost na svakidašnjicu ljudskog života, psihološku rastrojenost ljudskog bića i unutrašnji dijalog pjesnika sa sugovornikom tj. čitateljem'', kazao je Vrljić dodajući kako je zbirka ''Suze poezije'' pokušaj otkrića suvremenog čovjeka, njegova bijega u drugu stvarnost i fanatična opomena čovjeka na budnost i prolaznost života.   

Ovaj mladi poeta citirajući Čajkovskog rekao je kako je inspiracija rijetka stvar, a u njegovom slučaju inspiracija ponekad buja, a nekada je u fazi stagnacije.

''To je normalan tijek svakog umjetničkog stvaranja pa tako i mog. Ona prava inspiracija dolazi iznutra, iz vlastite pobude, iz tihog previranja ljudske duše. Inspiraciju nalazim u prirodi, u malim stvarima. Ali najbolja inspiracija uvijek je bila žena'', rekao je Vrljić, ponosno ističući kako su mu pjesme prevedene i na slovenski jezik pri čemu šalje velike zahvale slovenskom književniku Zdravku Kokanoviču iz Maribora.

Svoje pjesme mladi pjesnik je imao priliku predstavljati na brojnim manifestacijama i natječajima, a izdvojio je Novosarajevske književne susrete, Neretvanske vedrine, Grah za Iliju Ladina, Šantićeve večeri poezije, Festival Dani Književnog kluba Mostar, Obilježavanje Međunarodnog Dana Poezije u Coco Locu , Dani Knjige, projekt Poetsko ćoše pri Stihovnici u Banja Luci, Sarajevska jutra poezije Uprisutnjena u Tuzli i u Sarajevu povodom rođendana grada Sarajeva 6. travnja.

S književnog gledišta, zbirka je plod dugotrajnog rada mladog pjesnika, a obećao je kako će ona donijeti novi je rasplamsaj dinamike poezije na mostarskoj književnoj sceni.

''U novoj knjizi obećajem prije svega poeziju koja nema granice, mjesta ni prostora i koja se dotiče svega i svačega'', obećao je Vrljić svojim čitateljima.


Kopirati
Drag cursor here to close