Unesco

Islamska država uništava baštinu Iraka

Kultura / Flash | 30. 09. 2014. u 08:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Džihadisti iz organizacije Islamska država uništavaju stoljetnu baštinu i arheološke lokalitete'', upozorili su stručnjaci u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

Islamistička grupa uništava i pljačka svetilišta i crkve u Mosulu, Tikritu i drugim područjima Iraka koje kontrolira i prodaje vrijedne objekte na crnom tržištu u inozemstvu, priopćio je UNESCO, prenosi AFP.

Direktor UNESCO-a Irina Bokova opisala je to što rade islamisti kao "kulturološko čišćenje".

Tako su u srpnju, na primjer, pripadnici IS-a razorili eksplozivom svetilište Nabi Junus (na slici) u gradu Mosulu koje su pohodili i muslimani i kršćani, podsjeća AFP.

Bokova je rekla kako je upozorila sve države članice te organizacije, kao i vodeće muzeje diljem svijeta i tržišta umjetničkih predmeta, Interpol i druge nadležne službe, pozivajući ih na maksimalan oprez zbog umjetničkih objekata koji bi se mogli pojaviti, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da je UNESCO predao zemljopisne koordinate svih ključnih lokaliteta zemljama koje sudjeluju u zračnim udarima na IS u Iraku kako bi spriječili da dođe do njihovog daljeg oštećenja, navodi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close