Naš Moke

I Sarajevo se oprostilo od Kemala Montena

Kultura / Glazba | 28. 01. 2015. u 12:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetominutnim pljeskom u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo prijatelji, kolege, članovi obitelji i njegove Sarajlije pozdravile su se od svog voljenog Kemala Montena na putu za vječni počinak, u rodnom gradu kojem je ostavio dio sebe.

Komemorativnoj sjednici u Narodnom pozorištu, sa scenom prekrivenom ružama i gitarom koja je bila neizostavan detalj velikog glazbenika, prisustvovale su mnoge njegove kolege i prijatelji iz BiH, Hrvatske i Srbije. Mala je bila dvorana da primi sve one koje su mu željeli poslati posljednji pozdrav.

Prva se drhtavim glasom od njega oprostila Ismeta Dervoz, pročitavši prigodni tekst koji je napisala zajedno s Alijom Hafizovićem Hafom, uz riječi da to neće biti dovoljno kako bi još jedanput kazali Montenu koliko je svima značio i znači.

''Kemal Monteno. Kemo. Naš Moke. Neizbrisivo i jedinstveno ime ovog grada i zemlje. Netko za koga svi znaju i koga je bilo nemoguće ne zavoljeti. Sve si radio nenametljivo, bilo je jasno da si najsjajnija zvijezda. Ljubav, ljepota i nježnost opjevani su u tvojim pjesmama'', kazala je ona.

Za Montena je kazala da je sve znao pretvoriti u glazbu, te da su mu pjesme nastajale jednostavno i iz duše, a ostajale za vječnost.

''Ostaješ s nama i u nama zauvijek'', poručila je Dervoz.

Milan Stupar je podvukao da su Montena svi cijenili kao dobrog čovjeka kojeg su svi voljeli. Podvukao je da je on zadužio cijelu sarajevsku pop-rock scenu, ali i glazbenu scenu cijele bivše Jugoslavije.

''Uz tebe smo svi ostvarili svoje snove. Dobri ljudi ne mogu nikad umrijeti, oni žive i nakon smrti. Vrijeme će pokazati da si bio najbolji'', istaknuo je on.

Za Nikšu Bratoša, Kemica je uvijek bio donositelj dobre atmosfere, te čovjek koji je uvijek imao spreman vic.

''Želio je biti dio raje, slava nikada nije bila njegov imperativ. Bio je istinski Sarajlija i to je zastava s kojom je s ponosom mahao '', istaknuo je on.

Dino Merlin naveo je da ga mnoge lijepe uspomene vežu za Montena, te se prisjetio tri važna momenta u životu koja su bila vrlo osobna, a ostavila su neraskidive niti s velikim umjetnikom. Također je poručio da Kemine pjesme nikada umrijeti neće.

Od velikog prijatelja pozdravio se i Zdravko Čolić, prisjetivši se da su dvije Montenove pjesme "Sinoć nisi bila tu" i "Gori vatra" obilježile i učvrstile njegovu karijeru. Paralelno s tim, s Montenom je postao veliki prijatelj, bili su dva duha koja su se ispreplela i nadopunjavala.

''Kemo je bio moj brat. On od mene nije otišao niti će ikada otići, kao ni od vas. Glazba koju je stvarao ostat će vječno živjeti'', kazao je Čolić.

U ime Grada Sarajeva od Montena se prigodnim govorom oprostio Miro Lazović, nazvavši Kemu velikim čovjekom i umjetnikom koji je stvorio neke od najljepših pjesama, obilježivši njima osjećaj običnih ljudskih života.

Ivica Šarić obratio se kao prijatelj i predstavnik Kantona Sarajevo, naglasivši da se gradovi pamte po ljudima koji su rođeni i živjeli u njima. A Monteno je neodvojiv dio Sarajeva, kazao je, njegove su pjesme postale ovdašnja tradicija jer je duh grada stasao uz njegove pjesme. On je, dodao je Šarić, bio pjesnik ljubavi koja okuplja ljude.

Sahrana Kemala Montena bit će održana danas u 14.30 sati u Aleji velikana na gradskom groblju Bare, nakon čega će se njegovi prijatelji i kolege okupiti u Domu mladih i prisjetiti se najljepših trenutaka provedenih s pjevačem.

Kopirati
Drag cursor here to close