''Otok ljubavi''

Film Jasmile Žbanić na filmskom festivalu u Locarnu

Kultura / Flash | 16. 07. 2014. u 13:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U program Filmskog festivala u Locarnu, koji se održava od 6. do 16. kolovoza, uvrštene su i dvije hrvatske koprodukcije - "Cure" Andreje Štake u međunarodni natjecateljski program te "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić u revijalni program na Piazzi Grande, a to će ujedno biti svjetske premijere obaju filmova, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Radnja filma "Cure" odvija se u Dubrovniku devedesetih, a govori o dvije četrnaestogodišnjakinje od kojih jedna nakon svađe pogiba. Glavne uloge u filmu tumače Lucia Radulović i Sylvie Marinković, a u ostalima su Mirjana Karanović, Marija Škaričić, Leon Lučev, Perica Martinović, Edi Jertec, Franjo Dijak i ostali. Scenarij potpisuju Andreja Štaka, Marie Kreutzer i Thomas Imbach. Film je nastao u koprodukciji Švicarske, Hrvatske, te BiH.

"Otok ljubavi" nastao je po scenariju koji autorica supotpisuje s Aleksandrom Hemonom, a govori o obitelji koja ljetuje u Istri. Glavna junakinja, Francuskinja koja živi u Sarajevu, trudna je i s mužem Bosancem dolazi na odmor na otok Sv. Nikola, ali u njihov život tada ulazi karizmatična Flora koja će mladi brak staviti na kušnju. U filmu glume Ariane Labed, Ada Condeescu, Ermin Bravo, Franco Nero, Leon Lučev, Bojana Gregorić, Jelena Lopatić, Branka Petrić Fehmiu, Lee Delong, a producenti su Damir Ibrahimović i Leon Lučev.

Nastao je u koprodukciji Hrvatske, Njemačke, Švicarske te BiH, a prikazat će se u revijalnom programu Piazza Grande koji se odvija na istoimenom, središnjem gradskom trgu, uz filmove slavnih redatelja Luca Bessona, Lasse Hallstroema i Maria Oliviera Assayasa.

O najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji odlučivat će redatelj Gianfranco Rosi, njemački redatelj Thomas Arslan), brazilska glumica Alice Braga, danska glumica Connie Nielsen te kineski redatelj Diao Yinan.

Filmski festival u Locarnu jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, održava se skoro sedamdeset godina, a odlikuje ga otkrivanje filmskih talenata i trendova.

Kopirati
Drag cursor here to close