jaka konkurencija

Festival ‘Imate minut’: Najbolji dječji film 'Nalazim načine' iz Tomislavgrada

Kultura / Flash | 19. 05. 2016. u 13:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Livnu je održan Festival jednominutnog filma “Imate minut” na kojem je među 52 filma koja su osmislila i snimila djeca iz osnovnih škola svih šest općina Kantona 10 “Grand Prix” pripao filmu “Nalazim načine” koji je na jednoj od radionica snimila Iva Kelava iz Tomislavgrada. Nagradu publike osvojila je Danica Krunić iz Drvara za film “Pozitivna energija”.

Najbolji filmovi po općinama su “Ujedinjeni u različitosti”, Davida Kovačića iz Livna, “Sat otkucava”, Pere Tokića iz Tomislavgrada i “Moj Grad” Ane Bursać iz Bosanskog Grahova. Najbolji film iz Glamoča je “”Zar nam treba svemirac” Nedžme Dragolovčanin, iz Kupresa “Ne budi promatrač” autorice Ive Bagarić i Desant na Drvar 2” Dimitrija Morače iz Drvara.

“Odavno nisam bio u težoj situaciji, kao i moji kolege, da od 53 izvanredna filma izaberemo najbolje. Svi filmovi su izvrsni i odlučivale su najsitnije finese”, kazao je predstavljajući najbolje filmove predsjednik žirija Jesenko Osmanagić, direktor Fondacije za kreativni razvoj iz Sarajeva.
Filmovi su nastali na radionicama u sklopu aktivnosti “Promicanje interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom” realizira NVO Genesis Project iz Banjaluke u okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ koji financira UN Fond za ljudsku sigurnost, a implementiraju ga UN agencije u BiH (UNICEF, IOM, UNHCR i UNDP).

“Uvijek je zadovoljstvo doći i vidjeti rezultate vašeg rada na radionicama jednominutnih filmova koje podržavamo skoro u cijeloj BiH, i drago nam je da su te radionice održane i ovdje te da imamo priliku danas vidjeti ove fenomenalne filmove. Ovo je jedan od načina da podržimo i vaše pravo na sudjelovanje, i da kroz vaše filmove čujemo vaša mišljenja i želje”, kazala je zamjenica predstavnika UNICEF-a za BiH Anna Riatti i zahvalila se ‘Genesisu’ na uspješnoj realizaciji radionica, kao i predstavnicima lokalne vlasti koji su dali dovoljno prostora i podrške da se provedu aktivnosti u okviru Projekta čiji su dio radionice i Festival.

Ministar znanosti, obrazovanja, kulture i sporta Kantona 10 Petar Galić kazao je kako su svi koji sudjeluju na Festivalu pobjednici.

“Kroz ove filmove vi ste se najprije izrazili kroz ideju, nastup i kreativnost s jedne strane, a s druge strane ste poslali jasne poruke i želje široj društvenoj zajednici, i na nama je da ih prepoznamo i pomognemo vam da ih realizirate”, kazao je Galić.

Predstojnica ureda načelnika Livna Silvija Brčić kazala je da su dječje želje već prepoznate, pohvalila organizaciju Festivala i radionica i najavila da će se već u okviru ‘Livanjskog ljeta’ održati slične radionice za djecu.

“Jasno ste poslali poruke i izrazili ste, poručili ste da želite bolje okruženje, budućnosti obrazovanje, i nadam se da ćemo se svi angažirati da se te vaše želje i ostvare”, kazala je Silvija Brčić.

Kopirati
Drag cursor here to close