Najavljujemo

Djevojka i ruža: Poetsko scenska izvedba na poeziju Roma

Kultura / Flash | 27. 03. 2015. u 07:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Kamernoj teatarskoj sceni mostarskog Centra za kulturu, u utorak 31. ožujka 2015. godine, u 19.30 sati, bit će premijerno izvedena poetsko-scenska izvedba ''Djevojka i ruža''.

Projekt je priređen na poeziju Roma sa prostora bivše Jugoslavije, a za scenu ga je priredio Salko Šarić uz sudjelovanje glumaca Diane Ondelj Maksumić i Nedžada Maksumića. Projekt je priređen uz potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

***

MOLBA

Niko kao ti, Gospodine Bože.
Učini ljubav nesretnom Ciganinu:
Neka sav svijet pomre,
A ti, Bože, preživi
I pamet u glavu
Kad iznova svijet stvaraš.

Poezija Roma sa prostora bivše Jugoslavije u prijevodu Rade Uhlika i prepjevu Branka V. Radičevića je zanimljiv uvid u romsko poetsko stvaralaštvo.

Ma koliko ova poezija ostavljala utisak naivne pojednostavljene poezije koja je sama po sebi razumljiva, ona ima poetske zrelosti i draži, kao i istinite atmosfere skitačkog romskog života. Tematski te pjesme imaju sužen krug – kao što je i život romski sužen.

Žal za odbjeglom ženom, strah od žandara i vlasti, tugovanje iza rešetaka robije, ljubav i strast, želja za dobrim konjima, tuga skitnička pod čergama – sve to uz jedan blag humor i s dobrom dozom osude i prosvjeda.

Kopirati
Drag cursor here to close