Via crucis

Djelo don Dragana Filipovića u Međugorju, Dubrovniku i Zagrebu

Kultura / Flash | 09. 04. 2014. u 07:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovije skladateljsko djelo don Dragana Filipovića, Via crucis, koje je svoju praizvedbu doživjelo prošle godine, ovih se dana ponovno izvodi. Mini-turneja započela je prošloga petka, izvedbom u ispunjenoj župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju, pod ravnanjem mostarskog dirigenta Damira Bunoze, i uz pratnju Simfonijskog orkestra Mostar. Djelo su izveli zborovi Pro musica iz Mostara i Prijatelji iz Čitluka, te solisti Dubravka Hilje, sopran, Monija Jarak, mezzosopran, Mirjan Bukmir, tenor, i Mate Akrap, bas.

Druga je izvedba održana u subotu, u dubrovačkoj crkvi sv. Ignacija, u sklopu godišnje manifestacije Dani kršćanske kulture. Isti su pjevači nastupili uz Dubrovački simfonijski orkestar, te pod dirigentskom palicom Igora Tatarevića.

U svom osvrtu, glazbena kritičarka Dubrovačkoga vjesnika nije štedila pohvala na račun zbora: "Zbor sastavljen od stotinjak mladih pjevača pokazao je zaista široku dinamičku paletu, sigurno i jasno nas je vodio kroz sadržaj. Na kraju napomenimo da smo gotovo mogli biti sigurni da će ovaj korizmeni koncert biti dobar, jer svako gostovanje mostarskog zbora u Dubrovniku i to u raznim prigodama i s različitim programima, pokazalo se kao puni pogodak. Riječ je o discipliniranom korpusu visokih potencijala s kojim se odlično radi."

Uz dvije već održane, treća izvedba predviđena je za četvrtak, 10. travnja, u baroknoj crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu u Zagrebu, i to u sklopu 23. svečanosti Pasionske baštine. Gotovo stotinu pjevača iz zborova Pro musica i Prijatelji izvest će Via crucis zajedno s komornim orkestrom glazbenika iz Zagrebačke filharmonije, i solistima Aleksandrom Bilanović, Monijom Jarak, Mirjanom Bukmirom i Matom Akrapom. Dirigent je Mladen Tarbuk.

Uz spomenute izvedbe vrijedi spomenuti i vokalnu suradnju dvaju zborova - Akademskog zbora Pro musica iz Mostara, kojeg vodi don Dragan Filipović, te zbora Prijatelji iz Čitluka, pod vodstvom Ivana Muse.

Via crucis je vokalno-instrumentalno djelo od 14 stavaka, skladano na stihove Branka Klarića, a na temu 14 postaja križnoga puta. Orkestraciju su izvršili Julio Marić i Tomislav Sušac.

Govoreći o djelu, maestro Filipović, skladatelj, ističe: "Nastojao sam i glazbeno izraziti, s jedne strane muku, patnju, bol a s druge oholost, a zapravo bijedu čovjeka koji u trenutku kad mu je dobro i kad se osjeća moćnim želi zasjesti na mjesto Boga. ... Iz teksta koji me se jako dojmio, kombinirao sam različitost metrika i kontrasta, recitando dijelova, kako bi na slušatelja sve skupa ostavilo jači dojam. Orkestar je zamišljen da bude potpora misaonom tekstu, da na trenutak pjevač duboko udahne, da ispjevana riječ donese poruku, približi i posvijetli slušatelju smisao Kristove patnje, pomogne naći odgovor za tvoju i moju patnju danas, još više sutra."

Kopirati
Drag cursor here to close