Subota u pozorištu

''Derviš i smrt'' povodom 66. rođendana Narodnog pozorišta u Mostaru

Kultura / Kazalište | 26. 11. 2015. u 10:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Narodnog pozorišta Mostar i Yunus Emre Enstitüsü Turskog kulturnog centra Mostar u subotu 28.11.2015. godine bit će odigrana predstava ''Derviš i smrt'' Meše Selimovića u režiji Erola Kadića.

Obnova predstave rađena je povodom obilježavanja šezdeset i šest godina rada Narodnog pozorišta u Mostaru i predstavlja nastavak dobre suradnje Narodnog pozorišta i Yunus Emre Mostar.

Naime, 28.11.1949. godine Narodno pozorište u Mostaru odigralo je svoju prvu predstavu. Radilo se o djelu ''Noć u Globokom'' (“Odrpanci”) slovenačkog pisca Mateja Bora, u režiji Safeta Pašalića, inače prvog direktora Narodnog pozorišta.

Predstava je igrana u dvorani radničkog društva ''Abrašević'' da bi Narodno pozorište dvije godine nakon toga uselilo u vlastitu zgradu koju i danas koristi.


Ansambl Narodnog pozorišta u Mostaru 1949. godine. Prvi red slijeva na desno sjede: Franka Bačić,
Stojan Miličević, Safet Pašalić (prvi upravnik Pozorišta), Saveta Beatović i Veselka Jokanović. Drugi red stoje: Zlata Đurišić, Boro Miličević, Ivica Kukić, Zeno Hakl i Biserka Dušanović. Treći red stoje: Slavko Grahovac, Stanislac Terzin i Hrvoje Novaković.

U opisu uvjeta pod kojima je pokrenut rad Narodnog pozorišta stoji: ''Bez pozorišnog fundusa, u jednoj staroj, trošnoj pozorišnoj dvorani sa pozornicom bez ikakvog svjetlosnog parka, jedna soba sa petrolejkama, razbijenim staklima na prozorima i pećicom koja je dimila, služila je za probe glumcima, za garderobu i za radionicu''.

Ipak, nakon desetljeća rada mnogih generacija glumaca, redatelja i drugog umjetničkog osoblja, Narodno pozorište u Mostaru etabliralo se kao jedna od najvećih i najznačajnijih institucija kulture u cijeloj Hercegovini, neraskidivo za sebe vežući generacije građana koji su odrastali uz Pozorište.

Usprkos nepojmljivo teškoj situaciji u kojoj djeluje, sada, baš kao i prije šezdeset i šest godina, najvredniji dio kuće čini glumački ansambl koji svojim entuzijazmom i ljubavlju prema ''daskama koje život znače'' čine da ova priča još uvijek traje.

Predstava 'Derviš i smrt' bit će izvedena na Velikoj sceni NP u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 7 KM se mogu kupiti na blagajni ili rezervirati svakim radnim danom od 9 do 14 sati na telefon 036 550-128.

Rezervacija ulaznica se može uraditi i putem e- maila [email protected] te putem facebook stranice Narodno pozoriste Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close