Manifestacija

Dani otvorenih vrata umjetničke kolonije Počitelj

Kultura / Flash | 10. 04. 2016. u 14:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan otvorenih vrata Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj, danas je uz prigodan kulturno zabavni program u staroj jezgri povijesnog grada izložbom prijateljstva Suzan Ugurlucam i likovnih umjetnika Centra pučkog obrazovanja Azize Kahraman - Anatalija svečano otvorio izaslanik Ministarstva kulture Republike Turske Ali Riza Altunel, javlja agencija Anadolija.

Zahvalivši se u ime Ministarstva Republike Turske svima koji su pomogli otvaranju ''Dana otvorenih vrata'' Riza Altunel je izrazi zadovoljstvo što će se u srcu srednjovjekovnog gradića Počitelju predstaviti tradicionalna odjeća Turaka, ali i zbog suradnja umjetnika iz Turske i BiH.

''Umjetnost je ovdje zajednička svojina i nema neke razlike, ona je zajednička u svim zemljama na svijetu, ujedno je sredstvo koje stvara sve naše zemlje. Nadam se da će ovo biti jedno lijepo druženje uz izložbe koje zaista vrijedi posjetiti. Mi želimo nastaviti gradnju ovog mosta kulture i planiramo dočekati umjetnike iz BH ne samo u Antaliji nego i u drugim gradovima Republike Turske'', kazao je Riza Altune.

Suzan Ugurlucam iz Antalije je donijela podneblje mediteranske Antalije koja je kako je naglasila i posebna predstavnica kulturološke turske tradicija.

''Moja izložba nosi poruku svima da dođu u Antaliju. Jer ona je mjesto gdje su se ukrštale kulture i ona nosi najtradicionalniju kulturu Turske, a moje slike su odraz tog podneblja Stoga se nadam da će ovo naše kulturno druženje, koje je most između dvije kulture preći u tradiciju jer umjetnost je organ koji spaja sve kulture i svim narodima daje najveću poruku za mir'', istakla je za agenciju Anadoliju Ugurlucam.

Dan otvorenih vrata Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj je događaj kojim Udruženje likovnih umjetnika BiH i Kolonija Počitelj simbolično započinju sezonu aktivnosti u prostorijama Gavrankapetanovića konaka u kojem je smještena Kolonija.

Menadžer udruženja likovnih umjetnika BiH Denis Jeina, koji vodi i poslove Internacionalne umjetničke kolonije u Počitelju je naglasio kako se svake godine u mjesecu srpnju okuplja umjetnike iz cijelog svijeta.

''Dan otvorenih vrata je vrijeme kada se kolonije čisti. Danas nam je ovdje stiglo 40 umjetnika iz Republike Turske i 25 umjetnika iz BH, a uskoro se očekuje i dolazak umjetnika iz drugih krajeva svijeta koji će raditi na pripremi kolonije za nadolazeću sezonu'', pojasnio je Jeina.
Turska umjetnica iz Antalije Enlne Erkani je otkrila da je samo ona iz Turske donijela 30 radova koji imaju folklorne tradicionalne nošnje Turske i većinom su rađene minijaturnom tehnikom.

''Materijal koji sam koristila je vrlo značajan. Služila sam se prirodnim bojama i zlatom. Ovo je nešto što je jako vezano za našu tradiciju, ali sam uspjela i da naslikam jednu sliku koja je vezana za BiH, odnosno za Sarajevo, a sve ostalo pripada turskim nacionalnim predjelima. Mislim da je kultura zajednička, a vidjet ćete na svim mojim radovima koliko je ona zaista zajednička jer sva ta narodna nošnja je bila i u BiH'', pojasnila je Erkani.

Jako joj se svidio Počitelj na prvi pogled pa je za očekivati da uskoro i on bude uvršten u njezina umjetnika djela, jer ga je poistovjetila sa lijepim djevojkama u BiH sa puno ljepote i tuge u sebi.
Kroz programe kolonije je prošlo na tisuće likovnih umjetnika, književnika, kritičara, glumaca i drugih kulturnih radnika iz Italije, Engleske, Danske, Francuske, Grčke, Cipra, Egipta, Turske, Poljske, Njemačke, Austrije, Švedske, Nizozemske, SAD, Japana, Meksika, Kine ... koji su svoje radove - slike, grafike, skulpture donirali u korist iznimno vrijedne umjetničke zbirke, odnosno Fundusa Međunarodne umjetničke kolonije Počitelj.

Dan otvorenih vrata prilika je da se što veći broj ljudi upozna sa aktivnostima Kolonije Počitelj i planovima za predstojeću sezonu, a ovogodišnje druženje prvog dana nagovijestilo je bogat i raskošan program.

Ove godine na Dan otvorenih vrata, tijekom poslijepodneva uz ugodno druženje i muziku u nesvakidašnjem ambijentu stare jezgre Počitelja upriličena je izložba akademskog slikara Muhameda Ćeifa, koji je na dvadesetak radova u malom formatu predstavio Hercegovinu.

''Volim Hercegovinu i ponosan sam da imamo ovakvu ljepotu i zaista sretan sam što na otvorenim vratima imam svoju izložbu'', rekao je za AA Ćeif.

U bogat repertoar dešavanja planiran za sezonu proljeće-ljeto 2016. u Koloniji ubrajaju se: tradicionalna manifestacija "Trešnjeva nedjelja u Počitelju", koja će se održati u prvom tjednu mjeseca lipnja, zatim 52. Saziv Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj, te 3. saziv kolonije "Moj bijeg u slobodu" u organizaciji Muzeja Alija Izetbegović, kao i brojne radionice za studente, đake i druge organizirane grupe.

Međunarodna umjetnička kolonija Počitelj osnovana je 1964. godine. Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine vlasnik je i osnivač umjetničke kolonije u Počitelju. Kroz svoju dugogodišnju povijest i djelovanje umjetnička kolonija Počitelj je zauzela mjesto najveće kolonija u jugoistočnoj Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close