integracija u društvo

"Cosmopolit@n": Enisa Bukvić Mostaru predstavila 'Priče iz dijaspore'

Kultura / Flash | 05. 05. 2016. u 17:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige Enise Bukvić pod nazivom 'Cosmopolit@n - Priče iz dijaspore' upriličena je danas u spomen kući Svetozara Ćorovića u Mostaru. Govoreći o djelu, autorica je istaknula kako u knjizi priča priče o sebi, o mnogim osobama koje žive u Italiji, koje su došle u Italiju prije ili poslije rata ali i u Švedsku, Norvešku i druge zemlje te o načinu na koji se oni integriraju u tim zemljama.

U knjizi, kako je kazala, iznosi priče tih ljudi, odnosno, s jedne strane šta je to što im najviše pomaže pri toj integraciji i s druge strane koje su to promjene koje dolaze prilikom integracije, kakve su te promjene kod mladih, a kakve kod starijih osoba.

''Elementi multikulturalizma koje svi mi nosimo odlazeći iz ove zemlje ustvari su elementi koji nama svima pomažu da se dobro integriramo u zemljama u koje smo otišli živjeti. Mislim da su Bosanci i Hercegovci među strancima koji se najbrže i najbolje integriraju'', zaključila je Bukvić.

Po riječima predsjednice Udruženja 'Forma F' Mirjane Penava, koja je, između ostalih, sudjelovala u predstavljanju knjige, ovo djelo poručuje da "ako ne možete samo nositi u sebi i pamtiti onda zaista treba i napisati, pa makar to bila najprostija rečenica, makar to bila teza i na temelju tog vraćati se tom zapisanom i vidjeti gdje sam ja to, vodim li ja računa tu i o sebi ili sam ja cijelo vrijeme negdje u brizi za druge, a ja se gubim, ja sam nesretna".

''Ona je sretna zato što je u jednom momentu rekla ja trebam raditi na sebi, ja trebam uzimati ljubav i za sebe i kroz svu tu multikulturalnost uzimati dio ljubavi bez sebičnosti kako bi je mogla dijeliti sa drugima'', naglasila je Penava. Ona u jednom momentu, kazala je Penava, postaje svjesna bogatstva koje nosi sa sobom, a to je da je građanka svijeta, da je građanka i Italije, i Sandžaka, i BiH.

Autorica Enisa Bukvić rođena je u Bijelom Polju. Od svoje druge godine živjela je u Brčkom, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Završila je Poljoprivredni fakultet u Sarajevu, a postdiplomske studije, u vezi sa znanosti o ishrani, na Sveučilištu 'La Sapienza' u Rimu. Poslije završenog fakulteta radila je u oblasti prehrambene industrije.

Radno iskustvo u Italiji povezano je sa istraživačkim radom, edukacijom i međunarodnom suradnjom pri nevladinim i međunarodnim organizacijama. Aktivna je u radu s bosanskohercegovačkom dijasporom, kako inicijativama u Italiji, tako i na svjetskoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close