Galerija Tau

Čapljina: Jelena i Trpimir Grgić upriličili prvu zajedničku izložbu

Kultura / Flash | 19. 11. 2015. u 19:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trpimir i Jelena Grgić, dvoje mladih akademskih umjetnika, koji su odnedavno u braku, održali su u Čapljini prvu zajedničku izložbu slika.

Prostor Galerije ''Tau'' u Čapljini bio je premal da primi sve one koji su u četvrtak htjeli biti dio izložbe ovih dvoje mladih umjetnika iz Čapljine, a koju su poklonili svome gradu.

Izložbu je otvorio fra Mile Vlašić, koji je istaknuo kako je Galerija ''Tau'' otvorena upravo zbog izložbi poput ove - odnosno zbog afirmiranja rada mladih umjetnika iz Čapljine koji svoje radove žele podijeliti sa sugrađanima.

''Ako odabir motiva proizlazi iz bliskosti umjetnika sa određenim prizorom time je jasno kako je Trpimir privržen prirodi, religiji i baštini.

Svaka njegova tvorba utisnuta je i uslikana pod okriljem intenzivne maštovitosti. Pred gledateljem se otvaraju utopijski horizonti, monumentalne vertikale čempresa, šarene kućice, Krist u slavi.

U izloženim konstrukcijama figurativnosti latentno prelazi u drugi plan, prisutna je ali nije nužna - često na granici s apstraktnim.

Umjetnik pak insinuira boju kao nositeljicu razigranog likovnog čina, pa iako se radi o varijacijama koloristikog izraza kreativno očitovanje trajno egzistira.

S druge strane, Jelena svijet promatra u čovjeku, pa i kad se motivom udalji od portreta antropomorfno prikazuje pejzaž mističan poput ilustracija književnih djela zasnovanih na slavenskoj mitologiji.

Figuracija je ostvarena izravnih i prenesenih značenja, tako je portret ujedno simobličkog i asocijativnog karaktera, postaje predodžba emocija, mentalne i duhovne bliskosti svih koji se mogu poistovjetiti'', istaknula je Ana Filipović, povjesničarka umjetnosti.

Otvaranje izložbe uveličala je muška klapa Trebižat, a vrijedi istaknuti kako izložba ostaje otvorena narednih 15 dana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close