Svojatanje književnosti

Beograd: Predstavljena srbijanska verzija povijesti dubrovačke književnosti

Kultura / Knjige | 20. 02. 2015. u 08:47 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska književna zadruga predstavila je u četvrtak u Beogradu studiju "Povijest dubrovačke književnosti" Zlate Bojović, koja se smatra još jednim srpskim pokušajem svojatanja hrvatske kulturne baštine.

Zlata Bojović zastupa stajalište da dubrovačka književnost pripada i Srbima i Hrvatima, pozivajući se na polemike iz prošlosti.

Tajnik Srpske književne zadruge Milo Lompar na predstavljanju knjigu je ocijenio kao kao "nesumnjivo znanstvenu", a kritike je opisao kao neutemeljene i proizvoljne te ocijenio da su "svakako zlonamjerne, nedemokratske i represivne".

Autorica knjige pozvala se na polemike iz 19. stoljeća o karakteru dubrovačke književnosti kako bi ukazala na tezu da dubrovačka književnost pripada i Srbima i Hrvatima.

Matica srpska prošle je godine u okviru svoje biblioteke "Deset stoljeća srpske književnosti" objavila i knjigu hrvatskog pisca Ivana Gundulića. Knjigu u kojoj su "Osman" i "Suze sina razmetnoga" uredila je Zlata Bojović. Urednik projekta Miro Vuksanović ustvrdio je tada da su u srpsku književnost uvršteni i pisci iz hrvatske književnosti koje zbog štokavske jezične osnove urednici smatraju pripadnicima srpskog književnog korpusa.

Kopirati
Drag cursor here to close