Austrija

Avenija u Bad Ischlu nazvana Sarajevo avenija

Kultura / Flash | 31. 07. 2014. u 14:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poziv Hannesa Heidea, gradonačelnika Bad Ischla, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić boravio je u austrijskom gradu u kojem je car Franjo Josip 28. srpnja 1914. godine potpisao objavu rata i manifest ''Mojim narodima''.

- Povijest je povezala naša dva grada, prije jednog stoljeća na ulicama Sarajeva 28. lipnja, kresnula je iskra Prvog svjetskog rata, da bi mjesec dana poslije, 28. srpnja, u Bad Ischlu bila potpisana objava oružanog sukoba, koji je postao prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera - istaknuo je, između ostalog, gradonačelnik Ivo Komšić u svom obraćanju na ceremoniji u Bad Ischlu, povodom obilježavanja stote godišnjice objave Prvog svjetskog rata u ovom austrijskom gradu.

Istakao je da Sarajevo i Bad Ischl, Bosna i Hercegovina i Austrija, kao i skoro cijeli svijet, odaju počast žrtvama velikog rata koji je, pored nestajanja i razaranja država i gospodarstava, imao za posljedicu približno 20 milijuna mrtvih vojnika i civila.

- Štoviše, Prvi svjetski rat je stvarni uzrok i Drugog svjetskog rata, sa značajnim učinkom na naš nedavni rat od 1992. do 1995. godine - kazao je Komšić te sa Heideom položio cvijeće na spomen-obilježje i odao počast palim i nestalim vojnicima Bad Ischla tijekom oba svjetska rata.

Nakon što je obišao izložbu ''Bad Ischle - Prvi svjetski rat i njegove posljedice'', Komšić je nazočio i svečanoj ceremoniji na kojoj je austrijski grad jednu svoju aveniju nazvao Sarajevo avenija.

Tim povodom Komšić je s gradonačelnikom Bad Ischla simbolično posadio drvo prijateljstva.

- U svoje i uime građana Sarajeva zahvaljujem na Sarajevskoj aveniji, koju bih nazvao oazom mira i života, i koja će nitima prijateljstva zauvijek biti povezana s našim gradom. To je još jedan dokaz da Sarajevo uistinu ima brojne i iskrene prijatelje i danas, kao i u vremenu kada su se ispisivale najtužnije i najtragičnije stranice bh. prijestolnice. Vjerujem da će naše povijesne veze i tradicionalno dobri odnosi u budućnosti, realizacijom zajedničkih projekata, ojačati suradnju Sarajeva i Bad Ischla kao gradova partnera na dobrobit naših građana - naveo je Komšić, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close