svečano

Akademija nauka i umjetnosti BiH slavi 50 godina

Kultura / Flash | 28. 10. 2016. u 09:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obilježila je danas 65 godina od osnivanja Naučnog društva i 50 godina od donošenja Zakona o ANUBiH. Tim povodom u sarajevskoj Vijećnici održana je svečana sjednica na kojoj je istaknuto da je ANUBiH najviša znanstvena i umjetnička ustanova u državi osnovana Zakonom iz 1966. godine na temelju čega je Naučno društvo NRBiH, koje je osnovano 1951. godine, preraslo u instituciju u statusu Akademije.

Navedeno je da se djelovanje Akademije vremenski i povijesno može podijeliti u više razdoblja. Prvo razdoblje obilježeno je osnivanjem Naučnog društva Narodne Republike BiH 1951. godine, koje je nakon 15 godina, preraslo u ANUBiH.

Tada je Akademija znatno proširila svoje članstvo i djelovala u relativno povoljnijim uvjetima za razvoj i uvažavanje znanosti i umjetnosti sve do kraja 1991. godine. Od 1991. do 1995. godine Akademija je ''preživljavala'', a naglašeno je da je i tada određeni broj akademika pružao podršku u postizanju mira i jačanju bh. državnosti.

Sada, ANUBiH radi na afirmaciji znanosti i umjetnosti. Predsjednik Akademije Miloš Trifković je istaknuo da je njezina uloga kroz povijest ostala nepromijenjena i da će tako biti i u budućnosti.

''Radimo na tome da budemo upisani u državni registar, ne samo zbog financiranja, nego mi moramo biti u direktnoj vezi s državnim organizacijama da bismo mogli ostvariti svoju misiju'', naglasio je Trifković.

Svečana sjednica organizirana je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Kopirati
Drag cursor here to close