Mostar nije na mapi

'A gde su kokoške' gostuje u bh. gradovima

Kultura / Kazalište | 11. 04. 2015. u 09:29 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "A gde su kokoške" autorski projekt Monike Romić i Tatjane Kecman gostovat će ovog mjeseca u bh. gradovima.

Predstava "A gde su kokoške" je nastala prije četiri godine kao neovisan projekt, premijerno je izvedena u UK "Vuk Karadžić" u Beogradu, gdje se i igrala svo vrijeme na redovnom repertoaru. Vremenom je postala jedna od najpopularnijih predstava u Beogradu.

Priča je bazirana na istinitim događajima, govori o borbi glumica kako da prebrode razdoblja bez angažmana.

Dvije glumice nakon odigrane posljednje predstave u sezoni, razmišljaju o tome kako preživjeti dugo, toplo ljeto. Treba platiti račune, treba jesti.... Kriza je, nema se, ne može se, kase su prazne, proračuni nula, plaće nema, a sponzora ni od korova, troškovi su ogromni, teško je , preteško, crnoooo, da crnje ne može biti , svjetska kriza..... I one odluče da staviti točku! Same će napraviti predstavu na brzaka, da ne košta, uz pomoć štapa i kanapa i da se zaradi uz neki još neviđeni marketinški trik.

Autorice predstave navode da je priča inspirirana istinitim događajima.

''Satkana je od autentičnih situacija u kojima se glumac, bez stalnog angažmana, očajnički bori za opstanak na sceni. U prvom dijelu procesa smo na papir stavljale priče iz glumačke i kazališne stvarnosti. Te priče smo  improvizacijom pretvorile u scene, dramaturški uvezane u pletenicu koja vodi gledatelja kroz tragikomične situacije do potpune katarze. Ovom predstavom mi ne propagiramo, već na paradoksalan način, kritiziramo ovakvu vrstu kazališnog stvaralaštva'', kazala je jedna od autorica, Tatjana Kecman, inače rođena Bišćanka koja je do odlaska na studije u Beograd živjela u Sarajevu.

Kecman dalje navodi da je predstava izvedena više od stotinu puta.

''Gostovali smo na "Danima Zorana Radmilovića" u Zaječaru, "Danima Bore Stankovića" u Vranju, nastupali smo kao specijalni gosti na muzičkom festivalu Nišvill... Osim festivala ova predstava je gostovala u Pančevu, Boljevcu, Aleksincu, Paraćinu, Valjevu, Požarevcu, Kikindi , Zrenjaninu, Rumi, Bačkom Petrovovcu, Svilajncu, Knjaževcu, Gornjem Milanovcu, Beočinu, Leposaviću, Nišu.  Prošlog mjeseca smo imale izuzetno uspješnu turneju u Holandiji, gdje smo bile fascinirane velikim zanimanjem. U Bosni smo do sada igrale na Danima komedije u Bijeljini, gdje sam dobila nagradu za najbolju glumicu, te na festivalu u Mrkonjić-Gradu '', kaže  Kecman.

Predstava će na svojoj bh. turneji igrati: 15. travnja u Tuzli - BKC Bosanski kulturni centar, 16.u Prijedoru - Pozorište Prijedor, 17. u Zenici - BNP Bosansko narodno pozorište,  i 18. u Sarajevu - Pozoriste mladih.

A nakon toga u svibnju slijede gostovanja u Nikšiću, Tivtu, Herceg- Novom, Trebinju da bi se nastavilo s ljetom u Rijeci, Koprivnici i još nekim gradovima u Hrvatskoj, a najesen Danska i Švicarska.

Kopirati
Drag cursor here to close