Prošenje novca

Zvizdić uvjeren: MMF će imati razumijevanja i dati nam novac

Gospodarstvo / Flash | 22. 04. 2017. u 20:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nazočio je u Washingtonu redovnom sastanku Svjetske banke, gdje su prisustvovali i entietski premijeri, kao i ministri financija.

Na seriji sastanaka Zvizdić je razgovarao o partnerstvu sa BiH, strukturi i dinamici realizacije projekata po ugovoru vrijednom 750 milijuna dolara.

Zvizdić je iz Washingtona za televiziju N1 kazao kako će nova sredstva od Svjetske banke biti podrška za zapošljavanje mladih, ali i konkretizaciju u jačanju pojedinih sektora - poput onog građevinskog.

''Dogovoreni su koraci za rekonstruiranje bitnih sketora, njihovih ozdravljenja. Suradnja sa Svjetskom bankom je ocijenjena kao produktivna, i u tom smislu im se zahvaljujem'', kazao je.

Zvizdića sada očekuju sastanci s predstavnicima MMF-a.

''Prezentirat ćemo im situaciju. Znat ćemo koja je dalja sudbina i dinamika njihovog pregleda i naredne tranše'', izjavio je.

Potvrdio je da su sastancima prisustvovali entitetski premijeri, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, kao i ministri financija u BiH.

BiH nije ispunila sve preduvjete za novu tranšu od MMF-a, Zakon o trošarinama nije prošao. Zvizdić je odgovorio na upit o mogućim ustupcima i posljedicama, konkretno u slučaju ako se spomenuti zakon ne usvoji.

''Mislim da je dosadašnja suradnja s MMF-om pokazala visok stupanj korektnih odnosa. Svjesni su i razumiju kompleksnost sustava u BiH. Siguran sam da je perspektiva Zakona o akcizama izvjesna u sljedećih nekoliko tjedana, razumjet će'', izjavio je.

Dodao je kako je realiziran je i veliki broj drugih mjera.

''Pripremljeni su i usvojeni zakoni iz bankarskog sustava. Očekujem razumijevanje, prije nego dođe do isplate nove tranše. MMF nam je bitan, ne samo zbog novca'', naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, najveće posljedice će biti u činjenici da ''ne možemo govoriti o dinamiziranoj gradnji puteva, modernih puteva, ne možemo govoriti o ozbiljnom ekonomskom razvoju, a 860 milijuna eura sredstava čekaju da budu stavljeni u funkciju''.

''Određene ideje će pomoći poljoprivrednicima, kroz 'plavi dizel', IPA fondove - koji su blokirani nekoliko godina, a zbog toga BiH gubi 40 milijuna maraka godišnje'', kazao je Zvizdić za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close