Suhi led i primjena

Znanja o suhom ledu u BiH se još mogu nadograđivati i unapređivati

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2014. u 13:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je danas u kompaniji Messer Mostar Plin održana radionica pod nazivom ''Suhi led i njegova primjena''.

Riječ je o tzv. razvojnom partnerstvu s kompanijom MESSER BH Gas d.o.o. koje je podržano u okviru develoPPP.de programa, a koji se po nalogu Njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu suradnju i razvoj (BMZ) implementira od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Edukativno-informativna radionica ''Suhi led i njegova primjena'' zasnovana je na informaciji za industrijske proizvođače o tome što je to 'suhi led' i jednosatnoj praktičnoj primjeni ovog plina u proizvodnji vina, čišćenju mašina kao i u ekologiji.
Suhi led je CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi – 79°C, a dobiva se od tečnog CO2 pod kontroliranim uslovima u posebno konstruiranoj mašini – peletizeru. Nakon toga priprema se kroz tehnološke procese za upotrebu u vinarstvu, u čišćenju različitih industrijskih mašina i pomagala.

Direktor kompanije Messer BH Gas Valentin Ilievski pozdravio je prisutne sudionike radionice, vinare, predstavnike prehrambene industrije te medije, ističući značaj edukacije kad je korištenje suhog leda u pitanju.

''U vinarstvu je suhi led ona točka razdvajanja od dobrog i vrhunskog vina. On je tajna formula uspjeha. Mogućnosti upotrebe ovog plina su veoma široke. Znanja na ovu temu u BiH se još mogu nadograđivati i unapređivati.''

Ispred Njemačke vladine razvojne agencije GIZ prisutne je pozdravila Selma Karabdić - Gaab koja je istaknula bitnost povezivanja privatnog i javnog sektora te objasnila partnerstvo Messera u BiH i GIZ-a kroz projekt ''Mogućnosti primjene plinova i praktična nastava u srednjim školama''.

O praktičnoj primjeni suhog leda u proizvodnji vina govorio je Darko Bogdanović iz Vinarije Aleksandrović iz Srbije.

''Korištenje suhog leda predstavlja veliku prednost jer je vino zaštićeno u svim fazama njegove proizvodnje. Posebno je važno da suhi led spašava vino od oksidacije. Mi u našoj vinariji koristimo otprilike 30 do 50 kg suhog leda na tonu grožđa.''

O osobinama suhog leda i njegovoj primjeni u prehrambenoj i drugim industrijama, govorio je Admir Ibrahimović iz kompanije Messer BH Gas koji je demonstrirao značaj korištenja ovog plina ističući da je njegova primjena u svrhu čišćenja posebno važna pošto suhi led nije agresivan, proces je brz i suh, bez vlage a njegovom upotrebom smanjuju se troškovi dok je plin potpuno ekološki neškodljiv.
Suhi led koji proizvodi Messer izvozi se u Francusku, Sloveniju, Srbiju i Makedoniju i koristi u vinarstvu i prehrambenoj industriji te industriji pića..

Praktična iskustva primjene suhog leda kod postupka čišćenja mnogobrojni gosti radionice vidjeli su nakon što je Tonči Gostenčik, predstavnik firme 'Ekobum' iz Slovenije pokazao kako se koristi ovaj plin i kakvi se efekti postižu nakon čišćenja.
Impresivan je bio rezultat čišćenja mašine koja je poslije tretiranja suhim ledom dobila čistu i glaziranu površinu na svim njenim dijelovima ali i uklanjanje žvakaće gume sa limarije automobila.

Važnost korištenja ovog proizvoda leži u povlasticama koje naše gospodarstvo može imati koristeći ovaj plin u različitim svojim granama. Povoljnosti leže u štednji materijala i u poboljšanoj kvaliteti proizvoda te u brzini i efikasnosti primjene kao i u zaštiti životne sredine.

Ovo je prva edukativna radionica u okviru projekta ''Mogućnosti primjene plinova i praktična nastava u srednjim školama''.

Kopirati
Drag cursor here to close