RMU Zenica

Život rudara vrijedi 20 tisuća KM

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2014. u 11:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelji poginulih rudara, koji su život izgubili u nesreće u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, po osnovu ovog dogovora dobiti će po 20.000 KM, a braća i sestre, po obligacijskom pravu, po sedam tisuća KM, a dogovorena je i isplata mjesečne rente i otpremnine u slučaju smrti.

Uprava Rudnika mrkog uglja Zenica ostvarila je dogovor i postigla izvansudsko poravnanje za naknadu nematerijalne štete s članovima obitelji poginulih rudara, stradalih u rujanskoj nesreći, javlja Fena.

U okviru plana pomoći rudarskim obitelji, koji su izgubili svoje najmilije, predviđeno je zapošljavanje nekog od članova obitelji za rad u rudniku, a supruge poginulih rudara mogu zasnovati radni odnos u skladu sa svojom stručnom spremom.

U Kantonalnom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona očekuju da će u sljedećih nekoliko dana primiti završni izvještaj Federalne rudarske inspekcije na utvrđivanju mišljenja o uzrocima i posljedicama nesreće u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, kada su nakon gorskog udara poginula petorica rudara Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac.

Kako je medijima izjavio glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović, kompletirani izvještaj s utvrđenim mišljenjem trebao bi biti upućen na adresu Kantonalnog tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona sa svim detaljima o ovoj teškoj rudarskoj tragediji.

Nakon prijema inspekcijskog izvještaja u Kantonalnom tužiteljstvu će nastojati da tijekom sljedećeg tjedna obrade sve detalje te ih usklade s dosadašnjim tijekom istražnih radnji i poduzet će daljnje aktivnosti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima.

S obzirom na to da se radi o obimnim istražnim aktivnostima, vezanim za ovu rudarsku nesreću, nitko od službenih osoba nije mogao govoriti šire o detaljima tijekom istrage ili mogućem ishodu zakonskih aktivnosti koje slijede u ovom slučaju, javlja Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close