Nije prošlo!

Zavod zbog nedostatka novca tražio smanjenje mirovina braniteljima

Gospodarstvo / Flash | 08. 05. 2015. u 13:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar Milan Mandilović je odbio prijedlog smanjenja koeficijenta mirovina korisnicima koji su umirovljeni na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenu boraca obrambeno-oslobodilačkog rata.

Kako je priopćilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, zbog nedostatka sredstava i povećanja broja korisnika ove mirovine, Zavod PIO/MIO je zatražio od ministra Mandilovića da uputi prijedlog Vladi Federacije BiH kojim bi se koeficijent ovih boračkih mirovina smanjio na 0.432.

''I pored toga što je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata odbilo da se izjasni po ovom pitanju, Mandilović je u odgovoru na zahtjev Zavoda PiO/MiO naveo da bi smanjenje isplatnog koeficijenta predloženo od strane Federalnog zavoda, dovelo bi ih u još nezavidniji položaj.

Imajući u vidu financijsku situaciju u Federaciji BiH, Mandilović rješenje ovog problema vidi kroz dalje uštede i angažiranje unutarnjih rezervi, odnosno kroz rebalans Budžeta Federacije BiH za 2015. godinu.

''U Federaciji BiH i u ovoj zemlji uopće, ima jako puno drugih troškova i stavki gdje se mogu ostvariti uštede. Na liniji reformske politike i programa nove Vlade FBiH svi trebamo podnijeti teret reformi i ušteda, ali umirovljenici, invalidi i boračka populacija su zadnja grupacija stanovništva u čija prava treba zadirati. Ako im ne možemo poboljšati financijsku situaciju, makar je ne smijemo pogoršavati'', izjavio je Mandilović.

Naime, iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u FBiH potvrđeno je da će isplata mirovina, koja je počela 7. svibnja, trajati duže nego inače zbog nedostatka novca.

Tako je izvjesno da do 15. ili čak 20. svibnja mirovine neće dobiti oko 30 posto umirovljenika jer Zavodu za isplatu nedostaje oko 20 milijuna KM.

Za ukupnu mjesečnu isplatu svih mirovina neophodno je osigurati 150 milijuna maraka, a iz Zavoda je potvrđeno kako će se mirovine isplaćivati kako bude pristizao novac na račun Zavoda.

"Da imamo sva sredstva, isplatili bismo sve u jednom danu, zato će se isplata i ovog mjeseca odužiti. Nakon što prvog dana isplatimo većinu sredstava, ostatak mirovina isplaćivat ćemo shodno dnevnom prilivu sredstava, a koliki će taj priliv biti, teško je prognozirati", izjavio je Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Zavoda.

Kopirati
Drag cursor here to close