Tiskarska greška?

Za znanost 24.000, a za rad političkih stranaka skoro 400.000 maraka!

Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2015. u 07:07 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proračun Tuzlanskog kantona za 2015. godinu iznosi 384.620.949 maraka. U odnosu na prethodnu godinu, proračun je manji za oko 40 milijuna maraka, što je, prema izjavi premjera Vlade TK Bege Gutića, prvi korak k sanaciji proračuna.

Realno planiranje

''Ova vlada opredijelila se za realno planiranje proračuna. Istina,  na prihodovnoj strani nedostaje oko 15 milijuna maraka, ali kroz planirani rebalans mi ćemo ta sredstva morati naći ili na prihodovnoj ili na rashodovnoj strani'', kazao je Gutić.

Ono što je posebno privuklo pozornost jeste sramotnih 24.000 maraka namijenjenih ulaganju u znanost, kao i 60.000 maraka planiranih za razvoj Tuzlanskog kantona. Također, smanjena su sredstva namijenjena za rad RTV Tuzlanskog kantona, ali i ona koja su godinama iz proračuna crpili pojedini lokalni stranački mediji, piše Dnevni avaz.

Za razliku od sredstava namijenjenih znanosti i zapošljavanju, političkim strankama u Tuzlanskom kantonu u 2015. godini namijenjeno je 391.649 maraka. Najviše će pripasti SDA, više od 118.000 KM, dok je za rad ostalih parlamentarnih stranaka, ovisno od broja poslanika u Skupštini, planirano između 30 i 60 tisuća maraka.

Planirani proračun znatno je, u odnosu na prethodnu godinu, umanjio  sredstva namijenjena socijalnom zbrinjavanju građana po svim osnovama, kao i sredstva za zapošljavanje.

''Samo letimičnim pregledom proračunskih stavki može se zapaziti da je za podršku zapošljavanju u tekućoj godini predviđeno samo 2.000 maraka. Ako se zna da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje oko 100 tisuća nezaposlenih, onda želim vjerovati da je ova proračunska stavka tiskarska greška, a ne svjesna namjera Vlade da uskrati podršku zapošljavanju. Većina je prihvatila ovakav proračun i ova stavka ide njima na dušu'', komentirao je Fuad Imamović, poslanik Stranke za BiH.

Rebalans u lipnju

Prvi rebalans proračuna, koji je prilikom rasprave iznio Samid Zekan, poslanik DF-a, trebao bi biti urađen već u šestom mjesecu.

''Mislim da je potrebno prihvatiti i ovakav manjkav proračun nego da nemamo proračuna. Slažem se da ima manjkavosti kada je u pitanju i prihodovna i rashodovna strana. Proračun prihvaćamo, ali uz zaključak da se do 1. lipnja ide u rebalans. Do tada će i Vlada i Skupština imati vremena da analiziraju i prihode i rashode i omoguće uravnoteženje proračuna'', istakao je Zekan.

Kopirati
Drag cursor here to close