Projekti

Za poslovne zone u FBiH izdvojeno više od 14 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 09. 01. 2015. u 15:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH usvojila je u četvrtak informacije Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o (1) stanju poduzetničkih zona i poduzetničke infrastrukture, (2) implementaciji Akcijskog plana za realizaciju projekta 'Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Federaciji BiH' za 2014. godinu i (3) uvođenju sustava kvalitete malim i srednjim poduzećima u Federaciji BiH.

Poduzetničke zone i infrastruktura predstavljaju najbrži put za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zbog čega mnoge zemlje planski ulažu znatne napore kako u uspostavi tako i u razvoj poduzetničkih zona.

Ukupna financijska sredstva, koja je ovo ministarstvo izdvojilo od 2005. godine, zaključno sa 2014. godinom, za poslovne zone i poduzetničku infrastrukturu u Federaciji Bosne i Hercegovine iznose više od 14 milijuna KM. Do sada je od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta poticaje dobilo 56 zona iz svih dijelova Federacije Bosne i Hercegovine.

U Federaciji BiH je najviše poduzetničko-zanatskih zona, oko 80 posto, potom industrijskih oko 17 posto dok je specijaliziranih zona nešto iznad tri posto.

Implementaciji Akcionog plana za realizaciju projekta 'Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Federaciji BiH' za 2014. godinu je jedan od pet razvojnih projekata koji čine 'Strategiju ekonomskog razvoja Federacije BiH', a Akcioni plan za njegovu realizaciju, za razdoblje 2013.-2015. godina, sadrži osam strateških ciljeva u okviru kojih je utvrđeno 28 prioriteta i 44 mjere za njihovo realiziranje.

Strateški ciljevi su smanjenje administrativnih prepreka, promocija poduzetništva, uspostava i jačanje mreže razvojnih ustanova, financijska podrška, stručno usavršavanje svih relevantnih osoba za malo i srednje poduzetništvo, jačanje poslovne infrastrukture, tehnološki razvitak i poticanje poduzetništva ciljanih skupina.

Prepoznavajući značaj uvođenja ISO standarda Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je od 2006. godine kroz sisteme poticaja podržavalo mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH na njihovom uvođenju. Od 2006. do 2013. godine Ministarstvo je podržalo 204 poduzeća sa ukupnim iznosom od 1.132.464 KM.

Federalno ministarstvo od 2009. godine podržava poduzetnike u uvođenju HACCAP standarda i do sada su podržali 19 poduzeća sa iznosom od 146.646 KM. Od 2008. godine Ministarstvo podržava poduzetnike i u dobivanju CE znaka za svoje proizvode i do sada je dodijelilo 25 poticaja u ukupnom iznosu od 211.937 KM, navedeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Kopirati
Drag cursor here to close