Veliki planovi

Za izgradnju brzih cesta izdvaja se 400 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 11. 06. 2017. u 17:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić tijekom jučerašnjeg posjeta Goraždu izjavio je da će 70 milijuna KM biti izdvojeno za gradnju tunela Hranjen, što bi omogućilo gradnju brze ceste koja bi spojila Goražde i Sarajevo pravcem preko Prače.

"Nije nam uspjelo s trošarinama da bismo potaknuli gradnju autocesta i praktično podignuli razinu gospodarskih aktivnosti u BiH, ali zato u rezervnoj varijanti idemo na brze ceste među kojima je i Goražde. Tu ubrizgavamo oko 400 milijuna maraka novca koji nije iz trošarina", izjavio je Novalić, dodajući da je izdvajanje 70 milijuna maraka za tunel Hranjen dogovoreno na sastanku s ministrom prometa i veza Denisom Lasićem, piše Klix.ba.

Mišljenja je da bi ovakva odluka trebala naići na podršku koalicijskih partnera te u konačnici biti prihvaćena i u Parlamentu.

"Ne vjerujem da netko može biti protiv toga, jer važno je povezivati i periferiju, a ne samo provući koridor kroz centar. S ministrom prometa i veza Denisom Lasićem imali smo sastanak posvećen alternativnoj gradnji u cestogradnji u uvjetima kada nema trošarina i tema su bile brze ceste, a jedna od pet je bila Goražde i dogovorili smo točno što i kako, to je tunel Hranjen. To je Tuzla, Goražde, Lašva i dvije zaobilaznice Mostar i Sarajevo. Izvore finansiranja smo pronašli i sad predstoji da to preko rebalansa federalnog proračuna inkorporiramo na ulaznu stranu, na izlaznu smo već odredili. Morat ćemo računati na suradnju koalicijskih partnera, a što se tiče SDA mi smo sasvim odlučni da to ide u ovih pet destinacija.

Najveći dio, jednako kao Tuzli ide prema Goraždu, zato što je i projekt ozbiljan jer sam tunel iznosi oko 100 milijuna maraka, tako da smo sve pripremili. Sljedeći tjedan smo to dali na Vladu, a za mjesec, mjesec i pol bismo to dali na Parlament i očekujemo da će se složiti i koalicijski partneri i da se konačno ove godine počne realizirati. Cijeli iiznos bi se mogao realizirati ove godine, a drugo je pitanje tehničko može li se konzumirati ove godine. Ipak, vrijeme je pred nama", kazao je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close