Suvremena povijest

Vučić: Srbija je postala pouzdan partner

Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2014. u 20:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Srbije donosila je od početka svog mandata teške odluke prilagođene teškom vremenu i teškim ciljevima, a Srbija je postala “potpuno otvorena zemlja” i vanjsko-politički najaktivnija u regiji, ocijenio je u subotu srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

“Poštovali smo sebe, ali smo bili pouzdan partner. Srbija je u svojoj suvremenoj povijesti najpoštovanija u Europi i svijetu”, ocijenio je Vučić na redovitoj godišnojoj tiskovnoj konferenciji.

Vučić je istaknuo da se za ukupno osam mjeseci, otkad je na čelu srbijanske vlade, sastao s 31 premijerom, te da se “svugdje i na svakog mjestu vidi jasna i ozbiljna politika, koja je Srbiji donijela poštovanje”.

Prema Vučićevim riječima, njegova je vlada za svoj rad dobila podršku svjetskih i europskih institucija, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

“Dobili smo pomoć od SAD, EU, ali i od Rusije i Kine. Prezadovoljan sam što sam imao čast biti predsjednik Vlade Srbije u vrijeme Summita (Kine i zemalja središnje i istočne Europe)”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da će Srbija “samo uz političku potporu moći osigurati povećanje ekonomskog rasta”, koji je za 2015. procijenio na više od 0,5 posto.

Vučić je za 9. veljače iduće godine najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU i istaknuo da ne ide u Bruxelles sretan.

“Nisam ni sretan ni presretan, to je moj posao i moja dužnost”, rekao je Vučić, koji će na prvi sastanak s kosovskim čelnicima Isom Mustafom i Hashimom Thacijem ići s vicepremijerom i šefom diplomacije Ivicom Dačićem.

Govoreći o unutarnjoj politici, Vučić je ocijenio da je njegova vlada “radila pošteno i odgovorno” i suočila se s izazovima i ciljevima koje su prethodne vlade izbjegavale, te da je uspjela oduzeti državu od razbojnika i vratiti je građanima.

“Ovo je zemlja za one koji pošteno rade, a ne tajkunska prćija. Oduzeli smo Srbiju razbojnicima i vratili je njezinim građanima”, rekao je Vučić i poručio da će “Srbija biti zemlja pristojnih i vrijednih ljudi” u kojoj će se “morati raditi još više”.

Kao jedan od najvećih problema u dosadašnjem tijeku mandata Vučić je spomenuo svibanjske poplave, koje su ocijenjene kao najveća elementarna nepogoda u posljednjem stoljeću, od kojih je ukupna šteta između 1,5 i 1,7 milijardi eura.

Vučić je istaknuo da je u prosincu ove godine, zahvaljujući iznimnom povećanju naplate poreza na dodatnu vrijednost, u državnoj blagajni oko 25 milijuna eura više prihoda nego godinu dana prije.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja, objavljenim 20. prosinca, Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka (SNS) imaju potporu oko 51 posto birača u Srbiji.

Rezultati ankete koju je na uzorku od 1.000 građana provela agencija Faktor plus pokazuju, međutim, da 80 posto birača SNS ne bi glasovalo za tu stranku ako na njezinu čelu ne bi bio aktualni srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

(Fena) gp

<

Kopirati
Drag cursor here to close