Milijardu KM

Vlasti u BiH danas pozivaju MMF na nastavak pregovora

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2012. u 07:21 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH bh. vlasti će pozvati Međunarodni monetarni fond (MMF) na nastavak pregovora o novom kreditnom aranžmanu s ovom financijskom institucijom, kazao je za današnje "Oslobođenje" guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Iako je bilo procjena da je samo Federaciji BiH potreban kredit od 850 milijuna KM do milijardu KM Kozarić naglašava da se još ne zna o kojem iznosu je riječ.

"Činjenica je da smo samo trećinu prošlog aranžmana povukli, govori o našoj spremnosti da potrošimo sredstva na pravi način", kaže Kozarić.

Nada se da ovaj put neće otići sve u budžetsku potrošnju, zatvaranje budžetskih deficita i plaćanje obveza koje će dospjeti, nego da će jedan dio ići za kapitalna ulaganja jer imamo potrebu za radnim mjestima.

Istakao je da su uvjeti koje će MMF postaviti za novi stand by aranžman uglavnom nastavak onih prošlih koji nisu ispunjeni.

To prije svega, kaže, znači nastavak reforme o socijalnim davanjima, smanjenje javne potrošnje, zadržavanje modela valutnog odbora Centralne banke BiH, te nemjenjanje Zakona o BiH, kako bi ova institucija zadržala nezavisnost.

Smatra da to nisu veliki uvjeti, te da će Vlada ovaj put ispuniti ono što se traži, jer ističe da je MMF jedina adresa na kojoj možemo posuditi novac u ovom trenutku.

Kopirati
Drag cursor here to close