Rješenje problema

Vlada Željeznicama odobrila rate, a o svom dugu ni slova

Gospodarstvo / Flash | 28. 01. 2015. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je zadužila Željeznice FBiH da podnesu molbu nadležnom županijskom poreznom uredu radi zaključenja sporazuma o odgođenom plaćanju i izmirenju duga na rate, na razdoblje od pet godina, priopćeno je danas nakon sjednice Federalne Vlade.

Vlada je, naime, prihvatila Informaciju o utjecaju na poslovanje JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i ostalih gospodarskih subjekata koji koriste prijevoz željeznicom zbog pokretanju postupka prinudne naplate poreznih obveza JP Željeznica Federacije BiH d.o.o. Sarajevo po Rješenju Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je zaduženo da, u suradnji s Federalnim ministarstvom financija i Željeznicama FBiH, u roku od 30 dana pripremi materijale za tematsku sjednicu Vlade FBiH posvećenu stanju u Željeznicama FBiH i iznađu rješenje za poravnanje duga po poreznim obvezama.

Vlada je, također, zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i menadžment Željeznica FBiH da poduzmu potrebne aktivnosti kako bi bilo odgođeno ročište po tužbi podnesenoj protiv Vlade FBiH u vezi s provođenjem Zakona o financijskoj konsolidaciji JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Podsjećamo, Željeznicama Federacije BiH blokirani su svi računi zbog dugovanja u iznosu od 182.380.414,80 KM. Dugovanja se odnose na neizmirene obveze po osnovu doprinosa za MIO, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, za zdravstveno osiguranje, za fond solidarnosti zdravstva, druge poreze, kamate i troškove prinudne naplate od 2001. do 2014. godine.

Poduzeće je priopćilo kako je ''uzrok nastalih poreznih dugovanja je neispunjavanje obveza Vlade Federacije BiH prema Željeznicama FBiH''.

Naime, željeznice optužuju Vladu za neprovođenje Zakona o financijskoj konsolidaciji ŽFBiH, prema kojem je Vlada FBiH preuzela na sebe obveze uplate svih doprinosa, zdravstvenog, socijalnog i mirovinskog osiguranja za razdoblje od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2012. godine te je dužna poduzeću isplatiti 179 milijuna KM.

''U ovu bezizlaznu situaciju ŽFBiH su dovedene upravo zbog neispunjavanja Zakona o financijskoj konsolidaciji od strane Vlade FBiH'', izjavljeno je nakon sastanka Nadzornog odbora i sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close