Zasjedanje u Mostaru

Vlada o odštetama u Aluminiju, prostornom planiranju i novcu od licenci

Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2014. u 14:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 141. sjednici u Mostaru, između ostalog, prihvatila okvir fiskalne politike za djelatnost istraživanja i eksploataciju nafte i plina, čiji je cilj kreiranje sustava koji podrazumijeva stabilnu i transparentnu poreznu politiku na duže razdoblje koji će biti razrađen u smjeru postizanja određenih ekonomskih učinaka.

Izmjene u prostornim planovima i graditeljstvu

Federalna vlada je usvojila izmjene četiri uredbe iz oblasti koju uređuje Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, a kojima se usuglašavaju sve kaznene odredbe ovih propisa s novim zakonom o prekršajima u FBiH.

Izmijenjene su četiri uredbe iz oblasti koju uređuje Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH.

Riječ je o izmjenama Uredbe o uređenju gradilišta, obveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju, Uredbe o prostornim standardima, urbanističko-tehničkim uslovima i normativima za sprječavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih prepreka za osobe sa umanjenim tjelesnim mogućnostima, Uredbe o tehničkim svojstvima koje građevine moraju zadovoljavati u pogledu sigurnosti, načina korištenja i održavanja, te Uredbe o vrsti, sadržaju, označavanju i čuvanju, kontroli i nostrifikaciji investiciono-tehničke dokumentacije.

Prihvat povratnika

Razlog za ove izmjene je objavljivanje novog zakona o prekršajima FBiH, zbog čega je trebalo usuglasiti sve kaznene odredbe postojećih propisa sa odredbama ovog zakona, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Vlada je dala i suglasnost na Nacrt strategije BiH za prihvat i integraciju njezinih državljana koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu po osnovu Sporazuma o readmisiji i Akcijskom planu za razdoblje 2015.-2018. godina. Potpisivanje i provođenje Sporazuma o readmisiji, odnosno ponovnom prihvatu osoba koje nemaju dozvolu boravka, jedna je od obveza BiH predviđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Europske zajednice i njenih država članica i BiH, kao osnove za kontrolu i sprječavanje ilegalnih migracija.

Donesena je i Odluka o preusmjeravanju preostalih sredstava s okončanih projekata iz Programa investiranja sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licence 2009., 2010. i 2011. godine u investiranje za 2014. godinu. Na ovaj način su preostala neinvestirana sredstva od ukupno 32.896,87 konvertibilnih maraka, s projekata okončanih odlukama Vlade FBiH od 28. kolovoza 2014. godine, preusmjerena za projekt završetaka sanacije lokalnih putova u Trnovu, čiji je implementator ova općina.

Odšteta radnicima Aluminija

Vlada je razmatrala Informaciju Federalnog ministarstva financija o ukupno ostvarenim javnim prihodima u Federaciji BiH u razdoblju siječanj-rujan 2014. godine, kao i Informaciju Federalnog ministarstva trgovine o ukupnim stranim direktnim ulaganjima u Federaciji BiH za 2013. godinu.

Federalna Vlada danas je razmatrala i Informaciju o provođenju zaključaka od 10. srpnja ove godine koja se odnosi na obeštećenje bivših radnika koji su bili na popisu Aluminija d.d. Mostar 31. prosinca 1991. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Danas je Vlada FBiH donijela odluke kojima je dala suglasnosti na Program rada i na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2015. godinu.
Suglasnost je data i Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove da, u okviru projekta "Registracija nekretnina“, financiranog sredstvima Svjetske banke i donacijama, može pokrenuti aktivnosti trajnog rješavanja svog smještaja. Federalna vlada će, u okviru Proračuna za 2015. godinu planirati i dio sredstava kao svoje sudjelovanje u iznalaženju smještaja za Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Vlada FBiH dala je, nakon provedene javne konkursne procedure, prethodnu saglasnost na prijedlog za imenovanje kandidata na upražnjena pozicije za članove Nadzornog odbora privrednog društva „Aluminij“ d.d. Mostar ispred državnog kapitala, i to Mladena Alpeza, Mehmeda Jahića i Mirsada Mujića. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u "Službenim novinama FBiH“.

Prihvaćeni zahtjevi Unisa i Pretisa

Nakon što je prihvatila informacije o stanju u kompanijama "Unis Tools" d.o.o. Sarajevo i "Pretis" d.d. Vogošća, Vlada Federacije BiH je zaključila da, u svojstvu Skupštine Razvojne banke FBiH, pozitivno odgovori na zahtjeve ovih gospodarskih društava.

Kod "Unis Toolsa" je riječ o odobrenju kredita od 200.000 maraka potrebnih za završetak ugovorenih poslova i konsolidacije Društva. Kreditna sredstva će biti isplaćena u šest tranši od studenoga ove do travnja 2015. godine.

Prihvaćeni zahtjev vogošćanskog "Pretisa" odnosi se na privremenu odgodu naplate kamata po postojećim ugovorima, ali uz obavezu da, nakon isporuke ugovorene proizvodnje i naplate od kupca, Razvojnoj banci FBiH uplati 1.000.000 maraka na ime glavnice.

Vlada je naložila Razvojnoj banci da s ova dva privredna poduzeća sačini i potpiše ugovore o međusobnim pravima i obvezama, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close