Konaković

Vlada nema 100 milijuna KM da plati dug Grasa

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2016. u 12:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uprava za neizravno oporezivanje BiH ima pravo potraživati svoja sredstva, ali mi u ovom trenutku nemamo 100 miljuna KM da isplatimo dug KJKP Gras '', kazao je danas u Sarajevu premijer Županije Sarajevo Elmedin Konaković.

Smatra da se situacija u Grasu počela stabilizirati te da će ubrzo u Sarajevo stići 15 novih autobusa iz Turske i da je Vlada već izdvojila novac za kupovinu novih 10 minibusa. Također je dodao da bi zaustavljanje ekonomskih procesa u KS-u bio "udar na cijelu državu".
Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) BiH odgodila je za sutra najavljenu aukciju na kojoj je trebala biti izvršena prodaja osam tramvaja i 28 autobusa KJKP “Gras” d.o.o. iz Sarajeva. Aukcija je odgođena na rok od dva mjeseca, precizira se u priopćenju UNO.

Kako pojašnjavaju, Vlada Županije Sarajevo i nadležno županijsko Ministarstvo prometa proslijedili su dopis UNO, kojim je zatražena odgoda aukcije za prodaju vozila kompanije “Gras”, zakazane za 28. travnja, s ciljem naplate duga po osnovu PDV-a.

Kao vlasnik-osnivač ovog poduzeća, Vlada Županije Sarajevo je dala garancije UNO da će u naredna dva mjeseca putem kreditnog zaduženja izvršiti kompletnu uplatu duga ovog poduzeća po osnovu PDV-a, koji u ovom trenutku sa zakonskom zateznom kamatom iznosi 15,7 milijuna KM.

Imajući u vidu da bi oduzimanje i prodaja vozila sarajevske kompanije izazvala značajne negativne posljedice po javni transport u gradu Sarajevu, UNO je produžila rok za uplatu duga “Grasa” po osnovu PDV-a za dva mjeseca, koliko je Vlada Županije Sarajevo procijenila da im je neophodno za kreditno zaduženje iz kojeg će se izvršiti namirenje predmetnog duga.

''Do konačne uplate cjelokupnog dugovanja UNO će i dalje obračunavati zakonsku zateznu kamatu koja iznosi 0,04 posto na osnovni dug za svaki dan zakašnjenja plaćanja. Vjerovanja smo da će poduzeće “Gras”, kao i vlasnik-osnivač ovog poduzeća, a to je Vlada Županije Sarajevo, ispuniti svoje obećanje i cjelokupni dug izmiriti u roku od dva mjeseca, inače će UNO biti prisiljena organizirati novu aukciju i proda vozila koja su Upravi data kao osiguranje plaćanja duga'', navode iz UNO.

Podsjećaju da je UNO u svibnju 2014. godine kompaniji “Gras” izdala rješenje o odgođenom plaćanju duga po osnovu PDV-a i to na 36 rata. Tada je ukupan iznosio 8,7 milijuna KM.

S obzirom da dug nije bio izmirivan u skladu s dogovorenim uvjetima, UNO je 14. travnja 2015. godina podnijela nadležnom sudu prijedlog za izvršenje na iznos od 7,8 milijuna KM, a 30. lipnja 2015. nadležni sud je donio rješenje o izvršenju, tako da je UNO javnu aukciju za prodaju osam tramvaja i 28 autobusa bila zakazala za sutra i odgođena je na period od naredna dva mjeseca.

Osnovni dug kompanije KJKP “Gras” d.o.o. Sarajevo u ovom trenutku iznosu 14,6 milijuna KM, a ukupan dug sa zakonski predviđenom zateznom kamatom je 15,7 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close