Sindikati

Vlada HNŽ-a diskriminira i bira kome će plaćati zaostatke

Gospodarstvo / Flash | 09. 12. 2014. u 12:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor Saveza samostalnih sindikata BiH zatražio je poništavanje odluke Vlade HNŽ-a o isplati potraživanja proisteklih iz sudskih presuda kojom se nalaže isplata spomenutih potraživanja, ali samo dijelu proračunskih korisnika, točnije pripadnicima specijalne policije.

Kako su na konferenciji za novinare kazali predstavnici granskih sindikata, proračunski korisnici podigli su više od tri tisuće tužbi protiv Vlade HNŽ-a zbog kršenje odredbi radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora, a ukupan dug Vlade HNŽ-a, prema pravosnažnim sudskim odlukama, iznosi oko 14 milijuna maraka.

Umrli čekajući

Županijska Vlada prošlog je mjeseca donijela odluku da počne izmirivati tužbene zahtjeve, što su sindikati pozdravili, ali se protive odluci da se ta potraživanja podmiriju bez jasnih kriterija i bez poštivanja kronološkog reda sudskih presuda.

Predsjednica Sindikata srednjih škola HNŽ-a koje nastavu izvode na bosanskom jeziku Edina Čomić navela je primjer članova tog sindikata koji čekaju izvršenje sudskih presuda starih više od deset godina.

 

Vlada HNŽ-a čini sve kako bi riješila problem sudskih tužbi koji godinama opterećuju županijski proračun i otvorena je za razgovore s drugom stranom, rekao je u izjavi za Fenu glasnogovornik županijske Vlade Pero Pavlović.

''Pripadnici specijalne policije su se organizirali i pred Vladu došli s prijedlogom koji je u tom trenutku za Vladu bio prihvatljiv. Oni su se odrekli dijela kamata i Vlada je u prioritet stavila isplatu njihovih potraživanja'', kazao je Pavlović te dodao kako ta potraživanja još nisu izmirena, nego će to biti učinjeno kada se steknu uvjeti za to u proračunu.

Pavlović je podsjetio da Vlada HNŽ-a, po osnovu sudskih tužbi proračunskih korisnika, duguje više od 17 milijuna maraka te da je spremna razgovarati s predstavnicima tužitelja kako bi se što bezbolnije riješilo ovo pitanje.

''Naše članstvo je možda u najgoroj situaciji jer mi imamo tužbu za plaće iz 2002. Svi drugi su to davno naplatili, a mi imamo članove koji su umrli i one koji su otišli u mirovinu. Mi, dakle, nismo bitni, nego je prioritet netko čija je tužba stara možda dvije godine'', kazala je Čomić.

Predsjednik Sindikata policije HNŽ-a Kemal Đono kazao je da aktualna vlada, kao i one prethodne, provodi diskriminaciju.

Nedopustivo je, dodao je Đono, da Vlada HNŽ-a na svoju ruku, bez jasnih kriterija, odlučuje koje će se sudske presude poštivati, a koje ne.

Strah od bunta radnika

Podsjetio je da je 2007. godine tadašnja vlast isplatila potraživanja proračunskih korisnika koji nisu tužili Vladu zbog kršenja radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora, dok drugi proračunski korisnici, koji imaju pravosnažne sudske presude po istoj osnovi, i dalje čekaju.

''Mi ne tražimo da se uruši proračun, ali bi Vlada morala dva-tri posto proračuna godišnje izdvajati za podmirenje ovih tužbi. Oni planiraju milijun maraka godišnje za tužbe, što nije dovoljno ni za zatezne kamate, a isplate oko 150.000 maraka. Ovim tempom neće nikada isplatiti radnicima njihova dugovanja'', kazao je Đono, dodavši kako se zbog ovakvog ponašanja Vlade boji reakcije radnika.

Predsjednik Županijskog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Husein Špago kazao je kako Sindikat samo traži poštivanje zakona i provedbu sudskih odluka.
Po njegovim riječima, veliki je problem što se, zapravo, Vladu ne pita puno toga, nego je riječ o odlukama političkih stranaka.

Sve je u njihovim rukama

''Glavnu riječ imaju političke organizacije, od zapošljavanja pa do svega ostalog. Oni samo ne odlučuju o tome tko će živjeti i umrijeti, sve ostalo je u njihovim rukama'', kazao je Špago te pozvao vlasti u HNŽ-u na uspostavu socijalnog dijaloga koji, kako je rekao, odavno ne postoji.

''Ja sam od predsjednika Vlade HNŽ-a pismeno zatražio sastanak. Otada je prošlo više od mjesec dana, a odgovora još nema. Moramo razgovarati s resornim ministrima, moramo razgovarati s Vladom, jer se tamo donose odluke. Tamo su poluge vlasti, a mi samo tražimo da se poštuje ono što piše u radnom zakonodavstvu'', istaknuo je Špago.

Predsjednik Županijskog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH na kraju je dodao kako će Sindikat, ako vlast i dalje bude odbijala razgovarati s predstavnicima radnika, morati tražiti druge metode pritiska kako bi se počeli rješavati njihovi problemi.

Kopirati
Drag cursor here to close