Nameti

Vlada hitno uvodi nove poreze

Gospodarstvo / Flash | 15. 07. 2015. u 08:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske uputila je u skupštinsku proceduru po hitnom postupku Prijedlog zakona o porezu na dohodak koji iz osnova mijenja način oporezivanja dohotka fizičkih lica, poresku osnovicu i poreska oslobađanja, objavio je poslovni portal Capital.

Ističući kako je, bez obzira na ovako značajne izmjene Vlada tekst Prijedloga zakona dostavila zastupnicima samo dan prije početka redovne sjednice Narodne skupštine zakazane, portal navodi kako je jedna od najvažnijih izmjena u Prijedlogu zakona o porezu na dohodak da se prihod od dividende i udjela u dobiti oslobađa plaćanja poreza na dohodak.

Uz to, kao poreska olakšica po prvi put se uvodi umanjenje poreske osnovnice za plaćanje premije životnog osiguranja u godišnjem iznosu od 1.200 KM.

Kao novina uvode se dvije nove vrste prihoda u porezni sustav Republike Srpske: svjetski dohodak i ostali dohoci.

Svjetski dohodak je, pojašnjava Capital, dohodak koji rezident ili nedomicilni rezident RS ostvari po osnovu rada, imovine, osiguranja i kapitala izvan granica RS i BiH. Ovaj dohodak se oporezuje u RS u godišnjem iznosu prema godišnjoj poreznoj prijavi u apsolutnim iznosima u zavisnosti od visine dohotka.

Oporezivanje svjetskog dohotka može ostvariti kvalificirani investitor koji izvrši investicije u privredu RS u iznos većem od dva milijuna KM, navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona.

''Ostali dohodak predstavlja razliku između ukupnih prihoda fizičkog lica i zbira svih oporezivih dohodaka propisanih ovim zakonom. Ostali dohodak obuhvaća sve prihoda iz različitih ugovornih odnosa, a koji nisu prihod iz radnog odnosa. To su prihodi iz svih ostalih izvora, a koji predstavljaju razliku u vrijednosti imovine fizičkog lica na početku i na kraju porezne godine'', navodi se u prijedlogu Zakona.

Jedna od izmjena je povećanje dnevnog iznosa toplog obroka koji nije oporezovan s 3,5KM na 4,5 KM, odnosno sa sadašnjih 77 KM na 99 KM mjesečno.

Vlada u obrazloženju navodi da ovim zakonom rasterećuje gospodarske subjekte, odnosno osnivače i vlasnike udjela tako što ih oslobađa plaćanja poreza na prihod od dividende i udjela, i time ih izjednači sa poreskih obveznicama u Federaciji BiH gdje se taj porez ne plaća.

''Vlada hitnost donošenja novog Zakona o porezu na dohodak obrazlaže nemogućnošću oporezivanja dohodak, utvrđenog indirektnom metodom oporezivanja dohotka, odnosno, nemogućnosti primjene Zakona o poreskom postupku RS'', navodi Capital.

Kopirati
Drag cursor here to close