Traženi

VIDEO | U Hercegovini traženi bravari i varioci

Gospodarstvo / Flash | 07. 02. 2017. u 07:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenicima Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" iz Bileće, koji se školuju za zanimanja bravar i varilac, bit će omogućena praktična nastava.

Do sada su učenici imali samo praktičnu nastavu u školskim radionicama, a ovaj vid prakse bit će višestruko koristan.

Projekt se provodi u suradnji s Agencijom za mala i srednja poduzeća i tvrtkom "Monting energetika" iz Trebinja.

Nakon višedesetljetne pauze, đaci će ponovo imati praktičnu nastavu na radnom mjestu i moći će naučiti kako se rukuje strojevima, alatima i materijalima, piše RTRS.

Ranije se ovaj dio nastave izvodio u Kovnici, ali prestankom rada te tvornice, đaci su praksu imali samo u školskim, oskudno opremljenim radionicama.

Učenici veoma zadovoljno komentiraju: "Da vidimo malo te strojeve i kako se radi pošto nismo ranije imali priliku da gledamo. Vidjet ćemo kako izgleda praktični rad, imat ćemo bolje uvjete. Dosta će nam značiti da uvježbamo ovo što smo teorijski znali sa sati".

Bez dobre prakse, nema ni dobrog majstora u budućnosti, ističu i profesori. Ovim projektom đaci će dobiti neophodnu opremu za rad, a školska radionica, nadaju se, nove materijale.

"Mogu djeca da nauče mehanički rad, varenje, sve što treba sutra da budu samostalni", izjavio je Zdravko Rogan, profesor praktične nastave.

Praktična nastava na radnom mjestu ponovo je pokrenuta zahvaljujući suradnji s Agencijom za mala i srednja poduzeća, koja je sprovela istraživanje o deficitarnim zanimanjima.

Kako su na tržištu rada traženi bravari i varioci, na ovaj način povezali su obrazovni i gospodarski sektor.

"Bitno je da je Agencija za razvoj provela projekt istraživanja o deficitarnim zanimanjima u Hercegovini, a to su varilac i bravar. Povezivanjem praktične nastave na radnom mjestu stvara se bolja suradnja između privrede i obrazovanja i učenici poslije lakše dođu do zaposlenja. Imat će opremu htz, mentora, izvođenje nastave na mnogo većem nivou", rekla je Zdravka Milićević, direktorica SŠC "Golub Kureš" Bileća.

Obuka u postrojenjima tvrtke "Monting energetika" počinje uskoro, a đaci će, uz profesorski nadzor, imati i mentora na radnom mjestu.

Najuspješniji od njih, ističu u upravi škole, imat će mogućnost zaposlenja nakon završenog školovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close