Izvoz

Uvjeti ispunjeni: Mlijeko za Europu čeka Parlament

Gospodarstvo / Flash | 06. 05. 2015. u 11:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potvrdio je danas u Sarajevu da je BiH ispunila pretposljednji uvjet za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Europske unije.

Kako je pojasnio Ured za hranu i veterinarstvo EU (FVO) iz Dublina odobrio je svih šest točki iz Akcijskog plana u vezi s ispunjavanjem uvjeta za izvoz mlijeka u EU te je dodao da su ispunjene i posljednje dvije točke koje nisu bile ranije ispunjene.

BiH je 10. travnja dostavila odgovor FVO-a da namjerava ispuniti preostala dva uvjeta za izvoz mlijeka u zemlje EU, od kojih je jedno uspostava središnjeg odgovornog tijela za kontrolu kvalitete mlijeka koje će sada biti Ured za veterinarstvo BiH.

Međutim, mlijeko i mliječni proizvodi neće moći biti predmet izvoza sve dok parlament BiH ne usvoji izmjene i dopune zakona o veterinarstvu te zakon o poljoprivredi i zakon o hrani na državnoj razini.

Upravo od brzine usvajanja ovih zakona, koji do sada nisu bili u parlamentarnoj proceduri jer se čekao odgovor iz Dublina jesu li predložena rješenja zadovoljavajuća, te njihove implementacije na terenu zavisit će hoće li mlijeko iz BiH moći biti na policama marketa u zemljama EU.

Ministar Šarović izrazio je nadu da će svi shvatiti važnost ovog trenutka te hitnosti donošenja spornih zakona i da će ovi zakoni biti u bržoj parlamentarnoj proceduri da bi se do jeseni ispunili preostali uvjeti za izvoz mlijeka.

Dodao je da bi se nakon usvajanja zakona u vezi s izvozom mlijeka trebala ponovo pozvati FVO misija iz Dublina koja će još jednom pregledati sve ono što je implementirano.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba ponovio je danas kako nakon što ovi uvjeti budu ispunjeni BiH će moći brže rješavati probleme kada je u pitanju izvoz mesa, peradi i konzumnih jaja jer će najveći dio posla uspostavljanja sustava biti riješen.

Kopirati
Drag cursor here to close