Kršenje ljudskih prava

Ustavni sud BiH: Nije bilo osnova za određivanje pritvora Lijanovićima

Vijesti / Crna Kronika | 26. 01. 2015. u 15:40 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije bilo temelja da se uopće odredi pritvor braći Ivanković Lijanović i ostalima kada su uhićeni 10. rujna 2014. godine'', odluka je Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, gdje je navedeno da su u dijelu rješenja Suda BiH kojim je određen pritvor postojale povrede Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na sjednici održanoj 18. prosinca prošle godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je djelomično uvažio apelaciju koju su podnijeli odvjetnici Lijanovića o određivanju pritvora za Jerku i Slavu Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića i Mirjanu Šakota.

Sud je utvrdio da nisu postojali dovoljno osnovani razlozi za pritvaranje.
U obrazloženju odluke Ustavnog suda navodi se 'da Ustavni sud zapaža da je u obrazloženju pritvorskog razloga koji se odnosi na bijeg obrazloženo paušalno i općenito, bez bilo kakve konkretizacije razloga u odnosu na osumnjičene'. Ustavni sud BiH navodi u svojoj odluci 'da Sud BiH u obrazloženju osporenih rješenja nije ponudio relevantne i dovoljne razloge u odnosu na apelante pojedinačno, te da je potrebno pritvor odrediti po tom zakonskom osnovu. Također, navodi se, Sud nije ponudio dovoljne dokaze da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu nastavili s vršenjem kaznenih djela'.

Ovu odluku dobili su danas branitelji osumnjičenih Nada Dalipagić i Davor Šilić, a ona je rezultat apelacije koju su 26.09.2014. godine uložili Ustavnom sudu BiH, a protiv rješenja Suda BiH kojim rješenjem je određen pritvor Jerki Ivankoviću Lijanoviću, Slavi Ivankoviću Lijanoviću, Miloradu Bahilju, Jozi Sliškoviću i Mirjani Šakoti.

''Znači da nisu dovoljno osnovani razlozi za određivanje pritvora iz posebnih razloga, a to su oni koji se odnose na bjekstvo i na eventualno počinjenje novog kaznenog djela. Sud je utvrdio da nisu postojali dovoljno obrazloženi i argumentirani razlozi, koji bi doveli do određivanja pritvora po ovim osnovama koje sam navela. Dakle, postojalo je kršenje prava u momentu određivanja pritvora za ove razloge koje sam navela'', izjavila je za BHRT Nada Dalipagić, odvjetnica obitelji Lijanović.

Podsjetimo, trojica braće Lijanović, ministar Bahilj i ostali uhićeni su u rujnu prošle godine u akciji kodnog naziva "Meso", a mjesec dana prije općih izbora u BiH.

Sud BiH je prvo donio odluku da osumnjičeni ostaju u pritvoru mjesec dana, pa nakon toga da im se pritvor produžuje do 29. studenog. U međuvremenu je Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo odluku o ukidanju pritvora.

Iz Tužiteljstva BiH su tada za ovu akciju rekli da se radi o jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilijunskih poreznih utaja.

Također, podsjetimo da su bivši radnici tvrke 'Lijanovići' više od mjesec dana držali u blokadi zgradu kompanije "Lijanovići" u Širokom Brijegu, gdje su bila sjedišta tih firmi.

Nekoliko desetina radnika, svakog dana se okupljalo pred tim objektom, a od firmi su tražili isplatu zarađenih plaća, koje nisu isplaćivane dvije godine. Za sve su optuživali ministra Ivankovića Lijanovića, koji je u medijima poručio da zapravo nije riječ o radnicima "Lijanovića".

Kopirati
Drag cursor here to close