Najava prosvjeda

Umirovljenici traže povećanje mirovina za pet posto ili.....

Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2015. u 08:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH (FBiH) Mehmedalija Rapa najavio je da će 24. rujna oko 30.000 umirovljenika izaći na prosvjede u FBiH i iskazati nezadovoljstvo zbog nemarnog odnosa vlasti prema njima.

Rapa je naveo da će se ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu okupiti između 12.000 i 15.000 umirovljenika, dok se na ulicama Tuzle, Zenice i Bihaća očekuje njih više od 18.000.

Kao razlog za prosvjede ove kategorije stanovništva, Rapa vidi u sramnom odnosu Federalnog zavoda PIO/MIO iz kojeg je za jučer bila najavljena isplata mirovina putem banaka, što se nije dogodilo.

"Sramotno je da, osim kašnjenja isplata mirovina, imamo situaciju da umirovljenici ne mogu doći do novca iako je većina sredstava prikupljena i uplaćena bankama. S obzirom na dobru uplatu, ovog mjeseca očekujemo da sve mirovine ipak budu podijeljene do 18. kolovoza", istaknuo je Rapa.

On je za "Dnevni avaz" rekao da je odlaganje prosvjeda moguće samo u slučaju postizanja sporazuma o povećanju mirovina za pet posto do kraja godine.

"Naši zahtjevi prema aktualnoj vlasti su da se sanira Fond PIO/MIO, koji je u gubitku više od 140 milijuna KM, kako bi se mirovine mogle isplaćivati već prvog u mjesecu. Tražit ćemo i povećanje mirovina za pet posto, kao i usvajanje strategije reforme u mirovinskom sustavu sa setom pratećih zakona koji bi, bar donekle, poboljšali naš veoma loš položaj", naveo je Rapa.

Prema njegovim riječima, prosvjede umirovljenika podržat će veliki broj građana koji su najavili svoj dolazak, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close